We kennen het allemaal: de ongemakkelijke familieaangelegenheden waarbij het zweet je uitbreekt. Na iedereen begroet te hebben is er altijd wel die ene oma of tante die zegt: “En lieverd, hoe gaat het met je studie?” Het laatste waar je op dat moment wel aan wil denken is de studiestress van de afgelopen maanden en dat ene tentamen dat je compleet verpest hebt. Dus probeer je onder het onderwerp uit te komen. Maar helaas, dat gaat zo makkelijk niet.

“En hoe gaat het met je liefdesleven? Heb je al iemand ontmoet?” Dit is al de zoveelste keer dat je die vraag krijgt. Als je erg veel pech hebt, komen er nog vragen in de trend van: “Weet je al wat je wil gaan doen later?” en “Wordt het niet eens tijd om een auto te kopen?”

Deze confronterende vragen zijn erg vervelend, maar zetten je wel aan het denken. Want wat wil je eigenlijk gaan doen later? En dat brengt mij bij het thema van deze editie van de Nait Soez’n: ambitie. Als student komt er veel op je af en dit begint al bij je studiekeuze. Wat voor studie wil ik gaan doen? Wat kan ik daar later mee worden en is dat ook wat ik wil?

Na het maken van je studiekeuze ben je er nog lang niet. Vervolgens komen keuzes voorbij als: “wil ik commissies doen”, “wil ik een bestuursjaar doen?”, “wil ik stages lopen?” en “wil ik werken naast mijn studie?” Eén ding is zeker; er zijn erg veel mogelijkheden. Zoveel dat dit wel eens overweldigend kan zijn.

Het hebben van ambitie is goed, maar vergeet vooral één ding niet: doe waar jij je goed bij voelt. Laat je niets opleggen en geniet van alles wat je doet. En als dat soms betekent dat je een stapje terug moet doen, of toch een andere weg in moet slaan, dan is daar niets mis mee. Het is tenslotte jouw leven, dus leef het zoals jij dat wil.

Namens het 49e bestuur van de Groninger Studentenbond,

Jan Willem Leeuwma – voorzitter bestuur ’19-’20