Doe eens duurzaam!

Gastredacteur 4 min 15/11/2019

Ambitie, iedereen heeft het wanneer je begint aan een nieuwe uitdaging. Als kersverse student en Stadjer al helemaal: een opleiding volgen die hopelijk uitmondt in het halen van een diploma (als het even kan met mooie cijfers), een nieuw netwerk voor het leven opbouwen en wellicht voor het eerst op jezelf wonen. Dit soort nieuwe stappen zijn ook bij uitstek geschikt om nieuwe gewoonten in te bedden in je dagelijkse ritme. Bijdragen aan duurzamere planeet, bijvoorbeeld. 

Ik hoor het je al denken: wéér zo’n links, politiek-correct stuk van de klimaatfatalisten over hoe slecht onze planeet er wel niet aan toe is. Of misschien heb je juist zelf ook wel de ambitie om eens wat vaker duurzaam te doen. Hoe het ook zij, klimaatverandering raakt ons vroeg of laat allemaal en niet in positieve zin. En hoe het ook zij, we moeten met z’n allen iets aan klimaatverandering doen en daar zullen offers voor nodig zijn. De gemeente Groningen, waar de meesten van jullie nu inwoner van zijn, onderschrijft deze boodschap ook. Zij heeft de ambitie om in 2035, maar liefst 15 jaar eerder dan Nederland als geheel, CO2-neutraal te zijn (wat dat ook precies moge betekenen).

Toch is dat niet de boodschap die ik wil overbrengen in dit artikel. Wist je bijvoorbeeld dat veel duurzaamheidsmaatregelen helemaal niets kosten en je zelfs geld kunnen besparen? Wellicht dat Nait Soez’n de gemeente Groningen een klein beetje dichter bij z’n duurzaamheidsdoelstellingen kan brengen door haar lezers een spoedcursus duurzaam doen voor beginners te bieden. Hieronder geven we je vijf tips die jij kunt nemen om onze planeet een beetje te helpen en waar je ook nog eens op een andere manier je voordeel mee kunt doen.


1. Neem de fiets (of loop) in plaats van de bus

Onze eerste tip lijkt misschien een tikkeltje vreemd: reizen met het ov is toch duurzaam? En je stapt zo in de elektrische lijn 1 naar Zernike, toch? Klopt allemaal, maar het is nog altijd beter om lekker de fiets te pakken of te gaan lopen. Elektriciteit moet namelijk ook worden opgewekt, en daarvoor wordt meestal nog steeds steenkool of aardgas gebruikt. We hoeven je vast niet te vertellen dat op de fiets stappen of gaan lopen ook nog eens een stuk gezonder is dan in een bus zitten en andermans virussen inademen. Als je een weekend-ov hebt scheelt het ook nog eens geld!


2. Laat af en toe je stukje vlees eens staan

Deze tip is welbekend. Toch hoef je echt geen vegetariër te worden om een bijdrage te leveren aan het beperken van je CO2-uitstoot.Eens of een paar keer per week kiezen voor een vegetarisch alternatief helpt al aanzienlijk: voor één enkel biefstukje van 200 gram is bijvoorbeeld al 1600 liter water nodig en komt er 7 kilo CO2 vrij. Voor dezelfde hoeveelheid bonen (een prima vervanger voor vlees) is dat slechts 200 gram. Vind je het lastig om vleesloos te koken? In menig supermarkt zijn handige receptkaartjes te vinden. Of schaf De Studentenkookgids Vega aan, vol simpele en goedkope recepten zonder vlees. Over goedkoop gesproken: in tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn de meeste vleesvervangers ook echt niet duurder dan vlees – een eitje of een portie peulvruchten is bijvoorbeeld zelfs beduidend goedkoper. Naast een financieel voordeel geeft minder vlees eten ook gezondheidsvoordelen. Veel onderzoeken wijzen uit dat meer dan 500 gram vlees per week eten niet gezond is. 


3. Let op je gas-, elektriciteits- en waterverbruik

Nog zo’n inkoppertje, hoor ik jullie denken. Maar toch: trek ’s winters eens een trui aan in plaats van de verwarming op 22°C te zetten en laat je lampen en apparaten niet onnodig aanstaan. Misschien denk je dat de kosten voor gas, elektriciteit en water toch al bij je huur inzitten en dat jouw bijdrage toch niets uithaalt op de eindrekening. Maar, hoe cliché ook, alle kleine beetjes helpen. Zeker voor het milieu. Als je huurt bij een woningcorporatie heeft je portemonnee er ook voordeel van, aangezien je alles terugkrijgt wat je wel hebt afgekocht maar niet verbruikt bij de energieleverancier. Met een beetje geluk ook als je particulier huurt: wanneer je huisbaas een beetje redelijk is en als studentenhuis gezamenlijk op de spreekwoordelijke kleintjes probeert, dan zal de huisbaas op den duur de huur van je woning kunnen verlagen. Als hij dit niet doet, vraag dan gewoon een huurcheck bij het Huurteam van de GSb aan!


4. Koop (en verkoop) tweedehands spullen

Hoe minder nieuwe spullen we kopen, hoe minder spullen er gemaakt hoeven worden. En hoe minder spullen er gemaakt hoeven worden, hoe minder grondstoffen er nodig zijn. Zo simpel is het. We snappen heus wel dat je misschien niet in de oude kleren van iemand anders wilt lopen of wilt slapen op een matras waarvan je geen idee hebt wat voor vunzige dingen er allemaal op gebeurd zijn. Maar wanneer je voor je studentenkamer op zoek bent naar een paar stoelen of een tv, denk dan eens aan de kringloopwinkel of aan Marktplaats voordat je naar die Zweedse meubelgigant of de Mediamarkt rent. Er is in Groningen een levendige handel in tweedehands spullen (zowel in kringloopwinkels als op social media), waarbij je soms voor weinig de leukste spullen kunt kopen. Ook andersom kun je hier je voordeel mee doen: ben je die smerige Senseo-koffie zat of past die boekenkast bij nader inzien toch niet zo goed bij je kamer? Verkoop je meubels en apparaten in plaats van ze weg te gooien. Er is bijna altijd wel iemand die nog belang heeft bij jouw afdankertjes. Needless to say: het kan je nog een leuke zakcent opleveren ook!


5. Scheid je afval

Oké, deze tip levert je (althans in Groningen) geen directe kostenbesparing of gezondheidsvoordeel op. Maar het is wel heel erg makkelijk en je helpt het milieu er aanzienlijk mee. In Groningen worden glas, papier, textiel en chemisch afval apart ingezameld. Vanaf vrijwel ieder adres in Groningen hoef je maximaal twee keer de hoek om te lopen om een mini-milieustraat te vinden, dus te ver moeten lopen is geen excuus. Geen ruimte? Breng het eens in bij je huisgenoten! In bijna iedere keuken of gang is wel ergens een hoekje vrij voor een doos papier of glazen potten. Het wegbrengen ervan kun je mooi in het schoonmaakrooster verwerken. Nog steeds niet overtuigd? Bedenk dan dat de gemeente misschien een nieuw afvalsysteem wil gaan invoeren. In dit nieuwe systeem ga je per kilo betalen, dus hoe minder je in de zakken stopt, hoe langer ze meegaan en hoe minder je aan het einde van het jaar hoeft te betalen. De recycle-stromen blijven in dit geval namelijk gratis in te leveren.

Zo zie je dat duurzaam doen niet altijd gelijkstaat aan duur of moeilijk doen: met deze 5 simpele maatregelen draag jij ook een klein steentje bij aan het intact houden van onze prachtige planeet. De gemeente zal je dankbaar zijn, want ze komen ietsje dichterbij het halen van hun scherp geformuleerde ambitie. Zelfs als dat je niets kan schelen, heeft je portemonnee of jijzelf voordelen van deze vijf tips. Doe er je voordeel mee!

Dion Glastra

Soortgelijke artikelen