Hoe overleef je…

naitsoezn 6 min 05/02/2018

Relatieadviezen, je wordt er zowat mee doodgegooid. Zeker rond deze tijd van het jaar. Hoewel veel studenten volop genieten van hun single life, zijn er ook juist een paar die toe zijn aan een serieuze relatie. Maar dat lijkt niet iedereen helemaal te lukken. Of het nou een prille verkering is of al een wat serieuzere relatie, meestal houden ze tijdens je studententijd geen stand. Aangezien ik zelf al 5 jaar een relatie heb, (waarvan twee-en-een-half jaar als student, allebei in een andere stad wonend), leek het me dat ik wel een ‘expert’ was op dit gebied. Hoe zorg je er voor dat je relatie standhoudt in een bruisende studententijd vol verleidingen?

De belangrijkste reden waarom sommige relaties wel of niet lukken, is eigenlijk gewoon stom geluk. Je leert je partner steeds beter kennen en soms kun je dan na verloop van tijd tot de conclusie komen dat je toch niet zo goed bij elkaar past. Dat is natuurlijk heel vervelend op zo’n moment. Gelukkig is er genoeg wat je kan doen om dat te voorkomen. Wat mij namelijk vaak opvalt, is dat mensen té graag een relatie willen. Het komt wel eens voor dat twee mensen elkaar amper een week kennen en dan al ‘exclusief’ zijn. Mijn ervaring is dat dat soort relaties vaak het snelste uitgaan. Wat is er met het ouderwetse daten gebeurd? Waarom niet eerst wat meer de tijd nemen om elkaar goed te leren kennen? Mijn vriend en ik, vijftien en zestien in die tijd, hebben ongeveer anderhalf maand gedatet voordat we echt of cieel een relatie kregen. Genoeg tijd om te besluiten of het wel echt wat ging of kon worden tussen ons. Oké, ik geef toe, als vijftien- à zestienjarige zit je in een nog compleet andere levensfase dan nu. Toch lijkt het mij belangrijk om die date-fase niet zomaar over te slaan.

“Wat is er met het ouderwetse daten gebeurd?”

En dan heb je een relatie… hoe nu verder? Belangrijk is om te weten dat je nu wat minder tijd ‘voor jezelf’ zult hebben. Je bent nou eenmaal vaak met je nieuwe liefde op pad. Als het goed is, vind je het helemaal niet erg om een hele dag bij je partner te zijn, zelfs als je he-le-maal niks doet. Je bent immers bij elkaar en dat is voldoende. Wanneer je wel merkt dat het je irriteert dat je minder tijd voor jezelf hebt, stel jezelf dan de vraag: is dit echt wat ik wil? Beter is natuurlijk als je je zoiets al afvraagt voordat je een relatie hebt: zou ik met deze persoon de hele dag kunnen bankhangen? Wanneer het antwoord op die vraag ja is, dan zit het helemaal goed, wanneer je daar toch niet helemaal zeker van bent, moet je je afvragen of deze persoon wel écht iemand is met wie je een relatie moet beginnen. Behalve misschien als je allebei heel actief/sportief bent en niet houdt van stilzitten. Maar over het algemeen geldt: je partner moet je voor je gevoel niet in de weg zitten.

Op een gegeven moment zijn de wittebroodsweken voorbij. Je zit niet meer op die roze wolk, kent elkaars familie en vrienden en hebt vaak ook al wel een paar eigenschappen ontdekt die je wat minder leuk vindt aan de ander. De eerste tranen zijn gelaten, de eerste ruzies zijn geweest. Oh jee! Hoe nu verder? Hoewel ruzies en discussies nooit leuk zijn, is het wel een teken dat je een gezonde relatie hebt. Je durft de ander te vertellen hoe je je voelt en wat je dwars zit. Die eerlijkheid en openheid zijn heel belangrijk in een relatie. Wanneer ruzies de bovenhand gaan voeren is dat echter geen goed teken. Stel jezelf dan de vraag: waar gaan deze ruzies nou echt over? Is dit iets blijvends? Of heeft een van jullie gewoon een stressvolle periode, waardoor diegene misschien wat prikkelbaarder is?

Wanneer je weet dat je over bepaalde zaken altijd ruzie zult blijven houden, is het belangrijk om te bepalen in hoeverre die zaken belemmerend zijn in je relatie. Maken jullie vaak ruzie over wat jullie gaan eten vanavond? Of gaat het over veel grotere dingen? Heb je deze ruzies er voor over, omdat het verder wel altijd helemaal goed zit? Dit zijn belangrijke vragen die je jezelf moet stellen.

“Waardering is ook belangrijk in een relatie”

Wanneer de discussies en ruzies het waard zijn, zal je nog wel eens merken dat je partner keuzes maakt die je gewoon niet kunt begrijpen. Wijs elkaar erop. Maar heb ook respect voor elkaars keuzes. Mijn vriend en ik zijn op sommige vlakken precies hetzelfde. Op andere vlakken juist weer totaal anders. Ik heb een grote interesse in politiek, mijn vriend niet. Toch heb ik regelmatig de neiging om diepzinnige gesprekken met hem over politiek te voeren. Hij respecteert me daarin, weet dat het mij veel voldoening geeft om mijn verhaal kwijt te kunnen. Mijn vriend heeft op zijn laptop een programma staan om je eigen muziek in elkaar te zetten, en ook hij vraagt dan mij wel eens om advies. Vaak heb ik niet zoveel zin om zijn zelf geproduceerde nummer te luisteren. Toch doe ik het, omdat ik weet hoe belangrijk het voor hem is. En hoewel er dus momenten zijn dat je het niet eens wordt, zijn er natuurlijk ook genoeg momenten dat je juist wel heel trots bent op elkaar, iets heel erg aan de ander kan waarderen of dat je het gewoon superleuk hebt met elkaar. Spreek dat soort dingen ook uit. Die waardering is ook belangrijk.

Dan hebben we misschien wel het meest gevreesde onderdeel van een relatie: de sleur. Dingen die eerst altijd heel leuk waren, zijn te gewoon of soms zelfs saai geworden. Je geniet minder van de kleine dingen in je relatie en misschien komen jullie zelfs even in een dipje. Ook dan is eerlijkheid heel belangrijk. Die gesprekken zijn echt niet leuk. Sorry, maar nee, hier is geen ruimte voor enige nuance. Je zult elkaar misschien wel veel pijn doen, of echt boos maken. Dat soort gesprekken zijn gewoon moeilijk, maar zodra je het uitgesproken hebt, zal je zien dat het gelijk beter gaat. Krop je gevoelens en frustraties dus niet op, maar spreek ze uit, hoe moeilijk dat soms ook is. Je moet dan natuurlijk wel het gevoel hebben dat er ruimte is om dat te uiten. Kun je echt helemaal jezelf zijn bij elkaar? Of zijn er echt dingen die je niet wil doen, of niet durft te uiten omdat je bang bent wat je partner ervan zal vinden? Hoe langer je relatie duurt, hoe slechter het is wanneer je niet voor de volle 100% jezelf wil of kan zijn.
En ja, op een gegeven moment kun je zo erg jezelf zijn bij elkaar, dat je de schaamte voorbij bent. Je gaat zonder erbij na te denken naar de wc terwijl de ander in dezelfde ruimte aan het douchen is. Je kijkt naar elkaars gênante plekjes op gênante lichaamsdelen. Je laat zonder erbij na te denken een keiharde scheet in het bijzijn van de ander. Toen ik net een relatie had, kon ik me niet voorstellen dat dat soort dingen normaal zouden gaan worden, nu kan ik je vertellen dat geen schaamte kennen een van de beste dingen ooit is in een relatie. Het duurt wel echt even voordat je op dat punt bent, maar zodra je over die schaamte heen bent, wil je nooit meer terug.
Dan heb je natuurlijk nog de verleiding van al het andere schoon dat rondloopt in onze mooie studentenstad. Zelf ben ik nog nooit ook maar in de buurt geweest van vreemdgaan, dus ik vind het lastig om te zeggen hoe je dat zou kunnen voorkomen. Wel heb je natuurlijk verschillende vormen van verleiding. Het is helemaal oké om bij een ander persoon dan je partner te denken: zó, die ziet er goed uit. Als het daar dan ook maar bij blijft. Wanneer je merkt dat je je heel erg aangetrokken voelt tot andere mensen, of zelfs een speci ek iemand, zit er iets niet goed. Is het hypothetisch gezien mogelijk dat je in een dronken bui de lakens deelt met iemand anders dan je partner? Tja… ik hoef je hopelijk niet uit te leggen dat dat echt niet oké is. En dan druk ik me nog zacht uit. Over écht vreemdgaan zwijg ik voor het gemak maar helemaal even.
Maar hoe ga je er mee om als je in je relatie constant merkt dat je de neiging hebt tot ‘vreemdgaan’? Wanneer je merkt dat seks met alleen je partner niet genoeg voor je is? Bespreek dat dan ook, en heb het eventueel over een open relatie. Ik heb zelf geen open
relatie, omdat ik denk dat het voor mij en mijn vriend niet zou werken. Maar laten we alsjeblieft eens het taboe over open relaties doorbreken. Voor sommige mensen werkt het namelijk wel heel goed! Misschien staat je partner er ook wel voor open en wordt het de kracht van jullie relatie. Maar goed, over verdere adviezen over het hebben van een open relatie, verwijs ik je graag door naar de ervaringsdeskundigen op dat gebied. Of neem een kijkje op de site van Stichting Polyamorie Nederland (polyamorie.nl).

“Geen schaamte kennen is een van de beste dingen ooit in een relatie”

Al met al hoop ik dat jullie een goed beeld heb kunnen geven van wat een relatie succesvol maakt. Maar ook vooral wat ervoor zorgt dat een relatie soms mislukt. Ben jij het nou totaal oneens met mijn adviezen? Of vind je dat ik een belangrijke tip vergeten ben? Stuur een mailtje naar simone@naitsoezn.nl.

Soortgelijke artikelen