Leesvoer voor in het zonnetje

Gastredacteur 3 min 26/06/2018

Ondergetekende is inmiddels ervaringsdeskundige: keuzestress op boekengebied. Welke moeten er mee op vakantie? En wat als je daar tegen een parel van een boekwinkel aanloopt? Hoe gaan al die aanwinsten in de koffer passen? Wat de boeken betreft: ik help je uit de brand. En wat betreft de ruimte? Trek desnoods al je kleren aan in het vliegtuig, voor dat ene beetje extra ruimte. Wat te lezen deze vakantie?

Badgasten van Emma Staub
Een echtpaar is bijna vijfendertig jaar getrouwd wanneer ze besluiten om met de familie op vakantie te gaan. Wat niemand weet, is dat het huwelijk op knappen staat. Lees: een man met een midlife-crisis en een hitsige stagiaire. We beleven het verhaal door de ogen van elk familielid en het leest als een trein. Geen nood voor de thuisblijvers: het boek leest zo fijn, het is net of je zelf op het strand ligt te vertoeven.

De meisjes van Emma Cline
Moord is geen gezellig onderwerp. Toch is De meisjes een heerlijke vakantieboek, waarvoor Cline zich liet inspireren door Charles Manson en clan. Een onzeker veertienjarig meisje heeft ruzie met haar beste vriendin en voelt zich thuis niet meer op haar plek. Ze kan niet goed opschieten met de vriend van haar moeder en brengt veel tijd buitenshuis door. Op een dag ziet ze een groepje meisjes op een kleedje picknicken. Een fascinatie is geboren.

Bouwpakket van een meisje van Caitlin Moran
Caitlin Moran werd op haar dertiende muziekrecensent en beschrijft hier haar verhaal, hoewel niet één op één autobiografisch. Ontzettend herkenbaar, ook voor de mensen niet geheel badass op hun dertiende naar Londen vertrekken om te werken. Een verhaal over volwassen worden en opgroeien, met alle bijkomende struggles.

De kamer van Jonas Karlsson
Een kort, maar hilarisch verhaal. Het is lastig om hier niet te spoilen, vooral omdat je het vooral zelf moet lezen. Op een dag vindt de medewerker van een Instantie een deur die naar een verlaten bureautje leidt. Dagenlang vertoeft hij daar om tot rust te komen en om inspiratie op te doen. De Kamer is een heerlijke parodie op kantoorperikelen, voor de mensen die heimwee hebben naar de dagelijkse werksfeer.

De vegetariër en Mensenwerk van Han Kang
Ik moet eerlijk bekennen: Mensenwerk moet ik zelf nog lezen maar lijkt me helemaal geweldig, ook omdat De vegetariër me echt compleet heeft verrast. Het boek is zowel bizar als prachtig. Een Zuid-Koreaanse vrouw wil geen vlees meer eten, iets wat erg ongewoon is in haar cultuur. Haar man behandelt haar steeds ruiger omdat ze niet doet wat hij wil en ze voelt zich steeds minder thuis in haar lichaam. Uiteindelijk heeft ze nog maar één doel: ze wil een boom worden.

Wat ik nooit eerder heb gezegd van Celeste Ng
Bestseller uit 2015 en een ongelooflijk goed debuut. In de zomer van 1977 ontdekt de familie Lee dat hun oudste dochter is verdwenen. Een paar dagen later wordt ze uit het meer gevist. Niemand weet wat er is gebeurd en iedereen voelt zich schuldig. Hadden ze dit kunnen voorkomen? Alleen de jongste, Hannah, die niet opvalt en in alle hectiek en wordt vergeten, lijkt meer te weten dan lijkt. Op het eerste oog een detectiveverhaal, maar schijn bedriegt. Wat ik nooit eerder heb gezegd is een prachtig, verdrietig familieverhaal.

De moord op de commendatore (deel 1 & 2) van Haruki Murakami
De twee delen verschenen een paar maanden na elkaar en zijn samen meer dan 1100 pagina’s dik. Maar dan heb je ook wat. De Japanse Murakami heeft een prachtige schrijfstijl en zijn personages zijn vrijwel altijd eenzaam en beschadigd. Dit verhaal gaat over een pas gescheiden portretschilder.

Etta & Otto & Russell & James van Emma Hooper
De 82-jarige Etta heeft nog één wens: ze wil dolgraag de zee zien. Om dit te bereiken, besluit ze een wandeling van 3232 kilometer te maken, op weg naar de kust. Ze wordt gevolgd door Russell, de buurman die stiekem een oogje op haar heeft. Zo ontroerend en zo lief.

De verwarde cavia van Paulien Cornelisse
Nog eentje tegen de heimwee. Caaf, een cavia, werkt op een kantoor. Over koffieautomaten, knappe collega’s, fusies en bezuinigingen. Caaf maakt het allemaal mee in de kantoorjungle.

Roxanne Huls

Soortgelijke artikelen