Podpourri

Gastredacteur 2 min 11/12/2018

De podcast is bezig met een comeback. De populariteit van de porte-manteau – een samenvoegsel van ‘iPod’ en ‘broadcast’ – zit sinds enkele jaren weer in de lift. Het is een ontzettend efficiënte manier om informatie tot je te nemen tijdens geschikte momenten zoals fietsen, wandelen of koken. Het vormt daarmee gelijk een surrogaat voor gezelschap. Toch krijgt het fenomeen nog niet de aandacht die het verdient, en daarom zet de redactie van de Nait de beste Nederlandstalige podcasts voor je op een rijtje.

Rudi & Freddie Show

Rudi (Rutger Bregman) en Freddie (Jesse Frederik), allebei journalist bij De Correspondent. Van dividendbelasting tot gender studies, van schuldenproblematiek tot basisinkomen.  Niets laten ze onbesproken. Maar waarom ze in godsnaam de Dutch Podcast Awards 2018 in de categorie ‘zakelijk’ wonnen is een raadsel te noemen. Want alhoewel de ondertoon serieus is, willen de heren nogal eens met een welkome ongenuanceerdheid uit te hoek komen.

Caliphate

De tiendelige Engelstalige podcast van The New York Times volgt verslaggeefster Rukmini Callimachi die onderzoek doet naar de Islamitische Staat. In de eerste helft van de serie wordt een oud-IS strijder geïnterviewd, en krijgt de luisteraar een kijkje (of oortje) in het journalistieke proces rondom zo’n interview. De tweede helft van de serie gaat over de herovering van Mosul en de slachtoffers van de wandaden van IS. De hele serie geeft een bijzonder inzicht in de innerlijke machinaties van het Kalifaat en is een must-hear voor iedereen die geïnteresseerd is in het Midden-Oosten.

Yous & Yay: New Emotions

De twee rappers Faberyayo (De Jeugd van Tegenwoordig) en Sef nodigen eens in de zoveel tijd bekende Nederlanders uit om te komen praten over van alles en nog wat. Het duo begint steevast met de vraag “Wat doe je op een dag?” om vanuit daar te meanderen door het persoonlijke leven van de gast. Verwacht in deze podcast geen hoogstaande interviewkunsten van de heren – het losse karakter van de gesprekken moet de indruk wekken dat je bij ze aan tafel zit.

Café Weltschmerz

‘Wij bieden een hoogwaardig alternatief voor mainstream media’, verkondigt deze wat rechtsere podcastzender. Tik het in op YouTube en je komt op een schat aan dwarse denkers uit die vanuit hun perspectieven tal van problemen te lijf gaan. Het zijn doorgaans inderdaad onderwerpen die je niet bij De Wereld Draait Door, Pauw en RTL Late Night ziet voorbijkomen (hoewel de laatste toch niet lang op de buis zal blijven).

Podcast luisteren doe via je eigen voorgeïnstallerde podcast-app, SoundCloud, Overcast, Stitcher en sindskort ook via Spotify. 

Soortgelijke artikelen