Clichés in de liefde

Gastredacteur 3 min 05/02/2018

Een roemrucht fenomeen, vooral herkenbaar bij stelletjes. Van die, nou ja, ‘dingetjes’. Aan de ene kant heb je er vaak een ontiegelijke hekel aan en denk je: ja, dat ga ik dus eens even nooit doen. Aan de andere kant zijn ze meestal ook wel weer soort van schattig en voordat je het weet vind je jezelf als onderdeel van zo’n scène. Ontzettend ordinair of klassiek? Rico en Wessel sommen er een aantal voor jullie op.

Matchende kleren
Heel leuk hoor, je kleding een beetje op elkaar afstemmen zodat je niet als representanten van totaal tegenovergestelde wereldbeelden naast elkaar loopt. Maar je kan ook overdrijven. Mij zie je in ieder geval niet naast mijn vrouwelijke wederhelft lopen in een unisex HEMA-shirt.

Op een kleedje naar de sterren kijken
“Kijk, zie je dat? Dat is het steelpannetje. En die ene ster daar? Dat is de Kleine Beer. Drie keer raden wat ernaast ligt.” Eerlijk is eerlijk, enorm cliché. Samen naar de sterren kijken. Ik wil niet eens weten in hoeveel lms en series dit fenomeen voorkomt. Maar op een warme zomerse avond, wanneer je even helemaal alleen wilt zijn met z’n tweeën, weg van alle mensen en technologie, kan ik me wel voorstellen dat je je erdoor laat verleiden.

Valentijnsdag
Toch wel één van die dingen waar iedereen een mening over heeft. In de omgevingen waar ik me in bevind, krijg ik deze maanden dan ook meer dan eens een ongezouten mening over me heen over het commerciële aspect van de dag. Aan de andere kant, wat is het ook voor gezeur? Natuurlijk kan je elkaar elke dag liefhebben en hoeft dat niet per se op één dag, maar je leven vieren doe je toch hopelijk ook vaker dan op je verjaardag? Eigenlijk super leuk, zo’n dag even extra stilstaan bij de liefde. Ik houd ervan.

Elkaar taggen in alles wat ook maar op Facebook rondzwerft
Wat een feest van herkenning. In elke mainstream- meme zie je jezelf en je geliefde. Het is dan ook geen uitzondering als de twee deelnemers in een relatie elkaar de hele dag door taggen in elk bericht dat ook maar een beetje gerelateerd is aan een gezamenlijke ervaring of iets dat de ander simpelweg móet zien. Mijn tijdlijn blijft er tot op de dag van vandaag vol door staan met schattige katten en honden met grote ogen.

Klef openbaar gedrag
Met afstand de meest hinderlijke uit deze lijst, zeker wanneer het alweer het zoveelste jaar is dat je Valentijnsdag alleen moet spenderen.
Leuk voor het koppeltje, daar niet van, maar nogal irritant voor alle omstanders in de directe omgeving. Het is een kwaaltje wat de meeste – vooral net nieuwe – stelletjes voornamelijk in de middelbare school al opdoen, maar sommigen weten helaas niet van ophouden. Zitten jullie letterlijk aan elkaar vast geplakt? Dat bedoel ik. Bewaar het vooral voor
de slaapkamer, zou ik zeggen.

Zoenen in de stortbui
Bijzonder veel romantische clichés zijn al dan niet geboren, dan zeker toch groot gemaakt in de lmwereld. De onbereikbare liefde, hoe het sulletje toch altijd het mooiste meisje uit de klas verovert en dat gedrag van de hoofdpersoon dat onder elke normale omstandigheid als stalken zou worden ervaren (The Notebook, iemand?) De dramatische climax waarbij de twee tortelduifjes elkaar in de stromende regen in de armen sluiten om een partij ongegeneerd te gaan zoenen, dat is dan wel weer heel romantisch. Oprecht, probeer het eens! Die
kleren worden toch wel weer droog.

Strandwandelingen
Over deze stereotype romantische activiteit kan hetzelfde worden gezegd als de vorige. We hebben het allemaal gezien in de lms. Bonuspunten als de camera dan ook de twee paar voetstappen laat zien die langzaam door de binnenkomende tijd verzwolgen worden. Het cliché is ook hier niet voor niets ontstaan. Tijd voor een goed gesprek bij ondergaande zon. Of wordt het nu toch wel heel
zoet?

Het summum van romantiek: diner bij kaarslicht
Het woord ‘cliché’ is hier eigenlijk misplaatst. Het diner bij kaarslicht is een klassieker. Het is romantiek pur sang. Wat maakt een diner bij kaarslicht eigenlijk uit? Licht is blijkbaar toch een heel belangrijk aspect. De witte, kille (doch zeer effectieve) TL-buizen bij de lokale snackbar geven toch niet helemaal diezelfde ambiance. Goede wijn, zwoel zacht licht en heerlijk eten maakt een mens op zichzelf al gelukkig, maar een liefdevol koppel helemaal.

Wessel Stienstra & Rico Tjepkema

Soortgelijke artikelen