De controverse rondom de maandstonden
Als vrouw is het je vast niet ontgaan dat ons maandelijks terugkerende feestje steeds meer onder de aandacht komt van het Nederlandse publiek: vrouwen die hun menstruatiebloed opvangen om hun planten mee te voeden of vrouwen die hun bloed tijdens een marathon laten lopen om daarmee aan te tonen dat menstruatie een doodnormale zaak is. Ook zijn er tegenwoordig redelijk wat vrouwelijke influencers die een zogenaamde menstruatiecup gebruiken: geen tampons of maandverband, maar een cup die je inbrengt, zodat die het bloed opvangt. Wat deze zaken allemaal gemeen hebben is dat veel Nederlandse vrouwen op een meer natuurlijke manier om willen gaan met hun menstruatie en vinden dat menstruatie moet worden gezien als iets normaals.
Naast deze controversiële onderwerpen, zijn er ook vrouwen die vinden dat niet alleen zij moeten betalen voor de anticonceptiepil, maar dat hun partner daar best een cent aan kan bijdragen. Waarom zou alleen de vrouw moeten zorgen voor de anticonceptie, terwijl de man daar net zo verantwoordelijk voor is? Dit is een vraag die veel vrouwen zich nu stellen, maar de wetenschap heeft naast het gelijk extreme castreren van de man (nog) geen ander middel dat ervoor kan zorgen dat bijvoorbeeld het hormoonhuishouden van de man kan worden veranderd, wat op dit moment wel gebeurt bij de vrouw door het slikken van de anticonceptiepil. Deze pil kan overigens voor vervelende bijwerkingen zorgen, zoals instabieler raken wat betreft je emoties of aankomen.
Aangezien het slikken van een pil die je hormonen uit balans laat raken niet een erg natuurlijke manier van anticonceptie is en veel vrouwen wel een meer natuurlijke vorm willen, zal ik hieronder andere vormen van anticonceptie noemen die geen hormonen bevatten.
Het (vrouwen)condoom
De meest bekende vorm van anticonceptie naast de reguliere pil is het gebruik van een condoom. Er zitten veel voordelen aan, zoals dat het beschermt tegen soa’s en dat het een hoge betrouwbaarheid heeft. Het is relatief goedkoop en geeft de man in dit geval wat meer ongemak dan de vrouw. Er is echter ook een vrouwencondoom dat alleen online of via de apotheek beschikbaar is. Dit is net iets groter dan een regulier condoom, maar wordt dan bij de vrouw ingebracht. Het is wel een stuk minder betrouwbaar en wat minder gemakkelijk in gebruik.
Het koperspiraaltje
In tegenstelling tot het gewone spiraaltje, zoals de Mirena of Kyleena, bevat het koperspiraaltje geen hormonen. Een spiraaltje is een plastic ankertje van 24 tot 36 millimeter welke je laat inbrengen. Het koperdraadje zorgt ervoor dat de zaadcellen inactief worden en de vrouwelijke eicellen dus niet kunnen bevruchten. Je bent vanaf het moment van inbrengen met het koperspiraaltje 5 tot 10 jaar beschermd. Het voordeel hieraan is dat je niet elke dag aan je anticonceptie hoeft te denken (wat je bij het slikken van de pil wel moet doen) en dat je geen hormonen binnenkrijgt. Er zijn wel nadelen, bijvoorbeeld dat het inbrengen vrij pijnlijk kan zijn en dat je menstruatie erdoor ontregeld kan worden.
Apotheken die nu weinig tot geen voorraad hebben van pillen met de werkzame stoffen ethinylestradiol en levonorgestrel, de meest gebruikte anticonceptiepillen, zullen je mogelijkheden bieden voor andere vormen van anticonceptie. Mocht je daarom al langer nadenken over een andere vorm van anticonceptie die geen hormonen bevat, zijn deze twee (eventueel gecombineerd) goede opties.