De liefde moet groeien om linkse samenwerking te laten bloeien

Gastredacteur 2 min 05/02/2018

Onzekerheid, de meesten kennen het wel en een beetje onzekerheid op zijn tijd is ook helemaal niet verkeerd. Je soms afvragen of je het wel goed doet, even een moment van re ectie, is heel gezond. Als je altijd denkt dat hetgeen je doet goed is en daar nooit een vraagteken bij zet, is de kans levensgroot dat er een moment komt waarop je ongenadig hard op je bek gaat. Hooguit een handvol mensen zullen denken dat ze altijd alles goed doen en nooit onderuit gaan, maar dat zijn dan ook vaak de onuitstaanbare types. Echter zullen veel mensen beamen dat de andere kant, veel onzekerheid, je opbreekt en zeer onprettig is.

En laat je nou net de laatste tijd vaak horen dat mensen erg onzeker zijn. Onzeker over hun baan: krijg ik straks een vast contract of sta ik op straat? Heb ik überhaupt straks wel een baan? En bestaat over een aantal jaar mijn baan nog wel? De zekerheid van een inkomen is ver te zoeken. Dat maakt dat het krijgen van kinderen, het kopen van een huis of op een andere manier investeren in de toekomst wel een erg riskante bezigheid wordt.

Toch wordt vaak verondersteld dat men in Nederland wel beschikt over de basis van de piramide van Maslow. De basis, namelijk lichamelijke behoeften, veiligheid en zekerheid, zou in Nederland een vanzelfsprekendheid zijn. Echter, als je de bovenstaande zorgen in acht neemt kun je toch inke vraagtekens zetten bij het beschikken over de behoefte ‘zekerheid’. Doe daar voor Groningen nog een schepje bovenop met de aardbevingen en zeg maar gerust dat van “veiligheid en zekerheid’’ weinig tot geen sprake meer is.

Juist het bieden van veiligheid en zekerheid is ontzettend belangrijk. Iedereen heeft recht op vaste grond onder zijn voeten. Het is de basis om vooruit te komen in het leven. Met een Forum voor Democratie dat 400 jaar terug in de tijd wil en een kabinet dat als motto heeft “ieder voor zich en God voor ons allen’’ hoef je niet te verwachten dat zij de zekerheid gaan bieden waar mensen zo naar snakken.

Mijn hoop is gevestigd op linkse politieke partijen als PvdA, SP en GroenLinks, samen met maatschappelijke organisaties als de FNV. Maar een FNV en SP zullen wel moeten beseffen wie hun bondgenoten zijn, in tegenstelling tot hun potentiële geliefden een mes in de rug steken. In plaats van de kiezer een shakespeariaans drama voor te schotelen, zal links toe moeten naar een bloeiende samenwerking. Daarvoor zal de onderlinge liefde nog wel wat moeten groeien en het besef moeten indalen dat het gevecht niet onderling gevoerd moet worden. Zelfs niet tegen rechts. Het gevecht dient voor het bieden van zekerheid aan alle Nederlanders gevoerd te worden.

Julian Bushoff is voorzitter van de Jonge Socialisten Groningen

Soortgelijke artikelen