Dingen die ik had willen weten voor ik mijn spiegelreflexcamera kocht

naitsoezn 6 min 25/12/2019

Een spiegelreflexcamera is een gave gadget die (bijna) iedereen stiekem wel wil hebben. Zo ook ik. Wanneer je je telefoon (of de digitale camera die je kocht toen je vijftien was) vervangt voor een luxe camera met een grote lens, oogt dit nou eenmaal een stuk professioneler. Bovendien kun je er ook veel meer mee dan met de camera op je smartphone. Toen ik mijn camera, een Canon EOS 4000D, had gekocht, was ik er dan ook superblij mee. Helaas kwam ik er al vrij snel achter dat het kopen van een spiegelreflexcamera een stuk duurdere investering is dan ik van tevoren had verwacht. Als ik deze dingen van tevoren had geweten, had ik mijn camera uiteraard nog steeds gekocht, maar misschien had ik er dan wat langer mee gewacht, zodat ik me echt goed kon verdiepen in wat ik allemaal nodig zou hebben. Dus, mocht jij toevallig aan het sparen zijn voor prachtexemplaar van Canon of Nikon, neem dan de moeite om deze bruikbare tips te lezen

1. Je zult moeten investeren in een boek of cursus over fotografie.

Met een spiegelreflexcamera kun je natuurlijk veel meer dan met andere soorten camera’s. Het zou dan ook een beetje zonde zijn als je altijd blijft fotograferen in de automatische stand. Investeer daarom in een boek of cursus waarin je de kneepjes van het vak leert en alle ins en outs van je camera kent. Een boek is uiteraard veel goedkoper dan een cursus, en ik heb dan ook redelijk snel een boek gekocht waarin alle basics over fotografie werden uitgelegd. Een nadeel van een boek is dat je de tips over het algemeen niet gelijk in de praktijk uitoefent, in tegenstelling tot een cursus. Toch zou ik in eerste instantie altijd kiezen voor een boek, en daarna pas eventueel een cursus volgen. Zelf heb ik het boek Praktisch Handboek Fotografie van Jim Miotke gekocht. Een boek van rond de € 30,00 waar heel veel bruikbare tips instaan. Zeker een aanrader die op je verlanglijstje voor de  feestdagen kan dus. Het zou overigens goed kunnen dat er ook heel veel tips gewoon op internet te vinden zijn, hier heb ik me niet heel erg in verdiept. Dit kwam ook deels omdat ik lezen uit een boek fijner vind. 

2. Je zult moeten investeren in een statief.

Ik dacht dat een statief echt wat meer bedoeld was voor de professionals, maar ik kwam er al vrij snel achter dat het verdomde handig is tijdens het fotograferen. Zelf wilde ik dan ook graag een redelijk hoog statief in plaats van een kleintje. Maar een beetje een goed en hoog statief kost je vaak al gauw tenminste € 50,00. Op zich is dit bedrag nog te overzien, maar als je van tevoren had verwacht dit niet nodig te hebben, is het toch een beetje een tegenvaller.

3. Je hebt een laptop of tablet nodig met een goed scherm.

Als je een MacBook Pro of een redelijk nieuwe MacBook Air hebt, zit je op dit gebied goed. Er zullen uiteraard ook goede laptops van Windows zijn, maar ik zou niet precies weten om welke merken en modellen het dan gaat. Waar het op neer komt: wat goedkopere laptops, zoals mijn eigen Asus Zenbook uit 2015, hebben een scherm met een wat lagere resolutie dat veel minder kleuren ondersteunt dan bijvoorbeeld een MacBook Pro. Het resultaat was dat al mijn foto’s veel minder mooi leken toen ik ze op mijn laptop had gezet. In het begin was ik verbaasd en teleurgesteld dat de prachtige roze gloed in de schemerende lucht bijna niet te zien was op mijn laptopscherm. Zeker omdat diezelfde gloed wel gewoon goed te zien was op het LCD-schermpje van mijn camera. Toen ik vervolgens exact dezelfde foto naar mijn vriend had doorgestuurd en hij hem opende op zijn MacBook, zag je het enorme verschil. De foto was echt zoveel mooier op zijn laptop. Hetzelfde zag ik toen ik de foto’s bekeek op mijn iPad, ook op dat scherm was de foto van veel betere kwaliteit, zoals je op de foto hiernaast (hopelijk) kan zien. De kleuren zijn op mijn iPad veel subtieler en zachter. Inmiddels ben ik dus ook maar alvast begonnen met sparen voor een betere laptop, wat op zich sowieso wel een keer mag, omdat deze laptop over ongeveer een jaar zijn beste tijd denk ik ook wel heeft gehad. Heb je nog een prima werkende laptop maar vrees je dat jouw beeldscherm misschien ook niet voldoende kleuren ondersteunt? Dan kan een investering in een goede tablet de moeite waard zijn, bijvoorbeeld een iPad Pro (i.p.v. een iPad Air, maar daar kom ik bij het volgende punt op terug). Ik wil trouwens wel even benadrukken dat ik hier niet per se reclame wil maken voor Apple, maar mijn kennis over technologie en apparatuur is vrij laag, en Apple is nou eenmaal het enige merk waarvan ik weet dat de producten ook écht goed zijn als het aankomt op fotografie en fotobewerking. Als je dus een nieuwe laptop of tablet koopt, let dan goed op wat er wordt gezegd over de beeldkwaliteit, en vraag hiernaar bij een verkoopmedewerker in een elektronicawinkel.

4. Je hebt een laptop of tablet nodig met een sterke processor.

Het hebben van een sterke processor was iets dat ik totaal niet relevant vond toen ik in mijn eerste jaar een laptop kocht. Ik wilde hem namelijk vooral gebruiken voor collegeaantekeningen en studieopdrachten. Toen ik hem kocht vertelde de verkoopmedewerker dan ook dat mijn huidige laptop uitermate geschikt was voor dat soort dingen, maar dat ik er geen zware fotobewerkingsprogramma’s op kon zetten. Nu had ik het op zich wel fijn gevonden als mijn laptop een sterkere processor had gehad. Tegenwoordig heb je gelukkig zowel tablets als laptops met een sterke processor. Hierin zit dus ook het verschil tussen een MacBook Air en Pro en een iPad Air en Pro. De Pro-varianten van beide apparaten hebben een veel sterkere processor en zijn dus uitermate geschikt om foto’s mee te bewerken via zware programma’s als Photoshop en Lightroom. Mocht je echt anti-Apple zijn, verdiep je dan in laptops en tablets van andere merken en let goed op wat er wordt gezegd over de processor. Uiteraard kun je ook hier weer aan een verkoopmedewerker van een elektronicawinkel vragen of de laptop/tablet geschikt is voor fotobewerking.

5. Je hebt een goed fotobewerkingsprogramma nodig.

Mocht fotograferen en fotobewerking echt een grote hobby van je zijn, dan is het echt de moeite waard om te investeren in goede fotobewerkingsprogramma’s. Je kunt Photoshop natuurlijk illegaal downloaden (of ja eigenlijk kan dat niet), maar ik heb me er laatst in verdiept, en het valt echt reuze mee hoe duur het is, als student kun je vaak nog korting krijgen ook. Maar zonder korting heb je een fotografielidmaatschap voor € 12,09 per maand of € 144,63 per jaar. Voor dit bedrag krijg je de apps Photoshop, Lightroom en Lightroom Classic. Daarnaast krijg je ook nog eens 20 GB aan cloudopslag. Dit betekent dat je een deel van je bestanden standaard op je account kan zetten, en je dus makkelijk verder kan met het bewerken van je foto’s als je toevallig een keer moet inloggen op een ander apparaat waar deze apps op staan (die situatie zal zich misschien niet vaak voordoen, maar handig is het zeker).

6. Je zult moeten investeren in een boek of cursus over fotobewerking.

Photoshop hebben is één ding, maar dan moet je natuurlijk ook goed weten hoe het werkt en wat je er allemaal mee kan. Na wat zoekwerk had ik zelf het ideale boek gevonden over Photoshop: Photoshop CC van Willemien Haagsma. Toen ik dit boek bestelde bij de bol.com, was het slechts € 12,50, maar het zou goed kunnen dat dit een tijdelijke aanbieding was, want bij de Van Der Velde hadden ze het boek ook en daar kostte het rond de € 22,00. Een flink verschil dus. Wat dit boek zo goed maakt, is dat je bestanden vanaf je laptop kan downloaden die je ook actief gaat gebruiken tijdens het doorwerken van het boek. Alles staat hierin stap voor stap uitgelegd, en het is dus lastig om de mist in te gaan. 

7. Je zult veel van je (kostbare) tijd moeten investeren in het maken van foto’s.

Een perfecte foto is niet van het ene op het andere moment gemaakt. Vaak zal je de tijd moeten nemen om het perfecte beeld te kunnen vastleggen. Soms kom je er bij thuiskomst achter dat eigenlijk geen van je foto’s precies is waar je op hoopte. Dit kan natuurlijk komen omdat je te kritisch bent op je eigen werk. Maar dat je misschien te weinig tijd hebt genomen tijdens het fotograferen kan ook zeker een rol spelen. Je kan soms wel 200 foto’s maken waarvan slechts een stuk of 30 écht goed gelukt zijn. Verwacht dus ook niet dat als je foto’s wilt maken van de prachtige binnenstad van Groningen, je na een tien minuutjes foto’s schieten op de Grote Markt wel klaar bent. Neem de tijd! Plan na de tentamenweken, wanneer je vaak nog niet zo druk bent, een momentje in waarop je even helemaal los gaat. Laat alle gêne die je ervaart als je je statief aan het opstellen bent varen. Het voelt vaak een beetje knullig, maar daar zet je je heel snel overheen.

8. Je zult al deze tips met een korreltje zout moeten nemen.

Wat ik hiermee vooral probeer te zeggen: Als kersverse eigenaar van een spiegelreflexcamera zijn dit alle dingen waar ik in korte tijd tegenaan liep. Misschien dat dit vooral iets zegt over mijn eigen skills en mijn gebrek aan ervaring, maar een deel van de tips heb ik ook gebaseerd op wat er in het boek van Jim Miotke stond (zie punt 1). Maar het zou uiteraard kunnen dat een wat meer gevorderde fotograaf wel wat nuances weet aan te brengen in mijn verhaal. Mocht je fotograferen heel leuk vinden, maar toch een beetje schrikken van het geld dat het je gaat kosten, vraag jezelf dan goed af waar je je camera vooral voor wilt gebruiken. Wil je vooral leuke foto’s maken tijdens je vakantie en van gezellige avonden met vrienden? Dan heb je in principe genoeg aan je telefoon of een simpele digitale camera. Zie je daarentegen al helemaal voor je hoe je er voor dag en dauw op uit trekt om de mooiste foto’s te maken tijdens het gouden uur? Dan is een investering in een spiegelreflexcamera zeker de moeite waard. Het kost je aardig wat geld, maar de meeste hobby’s zijn nou eenmaal duur. 

Soortgelijke artikelen