Dingen die mensen die Nederlands (of een andere taal) studeren nooit meer willen horen

naitsoezn 2 min 13/09/2020

Als je mensen vertelt dat je een taal studeert, zijn ze vaak verrast. Je hoort het immers bijna nooit (erg jammer, maar dat terzijde). Sommigen reageren enthousiast, terwijl anderen weer reageren met: ‘Iel’. Toch zijn er een paar reacties die je altijd weer hoort en waar je zo onderhand een beetje genoeg van krijgt.

1. ‘Wat leer je dan allemaal als je een taal studeert?’ De mensen die dit vragen hebben vaak het idee dat je, net zoals op de middelbare school, nog elke avond woordjes en zinnetjes zit te stampen. Of dat je, in het geval van Nederlands, nog bezig bent met werkwoordspelling o.i.d. Maar over die basiskennis hoor je toch echt wel te beschikken als je een taal studeert. ‘Wat leer je dan wel?’ Veel! Van literatuurgeschiedenis tot grammaticale structuren in een zin.

2. ‘Wil je dan ook docent worden?’ Wat het antwoord op deze vraag ook is… ER. ZIJN. GENOEG. ANDERE. MOGELIJKHEDEN.

3. ‘Ik heb echt helemaal niks met taal.’ Fijn dat je je zo subtiel uitdrukt, ik heb echt helemaal niks met wat jij dan ook mag studeren .

4. ‘Dat hoor je echt bijna nooit!’ Dat klopt.

5. ‘Op mijn middelbare school gingen er alleen maar rare mensen Nederlands studeren.’ Bedankt voor deze indirecte belediging.

6. ‘IEL!’ Ja, deze reactie heb ik echt een keer gehad! En dan vervolgens die blik, alsof je iemand net verteld hebt dat je al twee weken niet gedoucht hebt.

7. ‘Ben je serieus?’ Zie je mij lachen? Ik huil vooral van binnen nu.

8. ‘Waarom?’ Eh… nou… misschien… omdat ik het leuk vind?

9. ‘Ik ben echt blij dat ik dat niet studeer!’ Ik ben echt blij dat dit gesprek nu afgerond is, DAAAAAAGGG!!

10. ‘Ga je echt Nederlands studeren? Ik dacht dat dat een grapje was!’ Deze reactie kreeg ik op de middelbare school, kort nadat ik me had ingeschreven en daar supertrots op was.

11. ‘Je kan wel echt goed Engels voor iemand die Nederlands studeert.’ Bijzonder altijd, deze constatering, want over het algemeen zal degene tegen wie je het hebt op tenminste havo-niveau eindexamen hebben gedaan in Engels. Zelf heb ik tweetalig gedaan en heb ik een IB-diploma, maar verder is mijn Engels behoorlijk belabberd ja.

12. ‘Studenten Nederlands moeten nou eenmaal accepteren dat ook hun studie steeds meer verengelst.’ Statistiek in het Engels? Dat overleven we nog wel. Engels onderzoeksartikeltje lezen? Zijn we al aan gewend. Maar stukken van Vondel naar het Engels vertalen voor je scriptie (ja, dit gebeurt)? Engelstalige teksten of gesprekken analyseren? Dat soort zaken gaan écht ten koste van onze kennis en expertise.

Soortgelijke artikelen