Eenzaamheid tijdens de kerstdagen

naitsoezn 3 min 24/12/2019

Menig kerstfilm laat een bepaald soort beeld van kerst en de periode daarvoor zien: kerst is de mooiste tijd van het jaar waar al maanden van tevoren voorbereidingen voor worden getroffen en wanneer het dan zover is, komen familie en vrienden allemaal bij elkaar om deze dagen samen door te brengen. In de winkels liggen al vroeg de nodige kerstartikelen klaar en de straten worden versierd met kerstverlichting om dat kerstachtige gevoel op te wekken. Ook bij de All you need is love-kerstspecial luidt elk jaar weer dat niemand met kerst alleen mag zijn. Maar het beeld dat op deze manier gecreëerd wordt, gaat helaas niet voor iedereen op. Er zijn maar al te veel mensen die ontzettend opzien tegen kerst, omdat zij niet weten met wie zij het zullen vieren, of omdat zij wellicht niemand hebben om het mee te vieren. Kortom: omdat zij zich eenzaam zullen voelen tijdens de kerstdagen.

Hoewel vaak gedacht wordt dat alleen ouderen aan eenzaamheid lijden, is dit lang niet het geval. Denk maar eens aan iemand die net gescheiden is of jongeren die niemand hebben om kerst mee te vieren. Ouderen blijven nog wel de grootste groep onder de bevolking die aan eenzaamheid lijden, vooral omdat zij misschien hun partner zijn verloren of niet meer in staat zijn om het huis uit te gaan. In het algemeen is te stellen dat eenzaamheid vaak het gevolg is van het feit dat je niemand in je omgeving hebt om mee samen te zijn of dingen mee te delen, vooral als het gaat om de feestdagen. Hieronder volgen daarom tips om jezelf, maar ook anderen, minder eenzaam te laten voelen tijdens de kerstdagen. 

  1. Stuur een kerstkaart. Meestal vinden anderen het erg leuk om een kaartje te ontvangen, want dan weten ze dat er aan ze gedacht wordt. Op die manier kun je iemand van wie je weet dat hij of zij alleen is, toch minder eenzaam laten voelen. Daarnaast kun je iemand online een kaartje sturen. Sommige organisaties doneren direct aan een goed doel wanneer je bij hen een kaartje koopt.
  2. Bel iemand op. Een nog snellere manier waarop je iemand kan laten weten dat je aan hem of haar denkt, is door diegene simpelweg op te bellen. Het kost niet zoveel tijd, maar de ander krijgt er wel een warm gevoel van!
  3. Ga bij iemand langs. Door iemand te bezoeken, zorg je er niet alleen voor dat die persoon even niet meer alleen is, maar verminder je ook bij jezelf het gevoel van eenzaamheid. Je hoeft dit natuurlijk niet alleen met de kerstdagen te doen, want ook buiten die tijd van het jaar wordt een spontaan bezoekje vaak erg gewaardeerd.
  4. Nodig zelf iemand uit voor het kerstdiner. Dit kan je opa of oma zijn, maar ook een vriend of iemand van wie je weet dat die misschien alleen zal zijn tijdens kerst. Ook op deze manier weet de ander dat je aan hem of haar denkt en zal diegene niet alleen zijn met kerst.
  5. Neem contact op met de mensen met wie jij kerst wil vieren. Als je niet wil wachten totdat iemand jou uitnodigt, kun je ook het initiatief nemen en vragen of bijvoorbeeld een vriend(in) rond de kerst met je af zou willen spreken. Zo laat je zien dat je de ander waardeert, maar heb je ook nog iets om naar uit te kijken rond de kerstdagen en zul je je minder alleen voelen.
  6. Versier de kerstboom en het huis met iemand anders. Zo zul je je verbonden voelen met anderen en het is ook een goede manier om samen bezig te zijn met kerst, ook als je niet samen kunt zijn op de dagen zelf. Als het om een oudere gaat, zal hij of zij het misschien extra leuk vinden om toch nog een boompje in huis te hebben staan als het lichamelijk niet mogelijk is om dit helemaal alleen te doen.

Eenzaamheid is uiteraard iets wat niet alleen rond de kerstdagen naar voren komt. Het speelt waarschijnlijk het hele jaar door en daarom hoef je ook zeker niet te wachten tot het kerst is om bij iemand langs te gaan van wie je weet dat hij of zij alleen is. Liefde is wat ons als mensen verbindt en als we dat regelmatig naar elkaar uiten, door bijvoorbeeld eens iemand op te bellen of bij iemand langs te gaan, zullen mensen zich gewaardeerd voelen en zal ook jij je goed voelen, omdat je iets goeds doet voor een ander.

Soortgelijke artikelen