Films met Fleur: Belfast

Fleur Renkema 1 min 04/04/2022

Films met Fleur #2: Belfast

★★★★☆

Belfast (2021) is een film die al lang op mijn lijstje stond. De film is geschreven en geregisseerd door Kenneth Branagh, die wellicht meer bekend is als Gilderoy Lockhart uit Harry Potter dan als een befaamd regisseur. Hij heeft echter met Belfast – de film die hij heeft gebaseerd op zijn eigen jeugd – deze titel wel zeker verdiend.

De film volgt een negenjarige jongen, Buddy, en zijn protestantse gezin die in Belfast wonen. De setting van de film is de strijd tussen de protestante en katholieken in Ierland in de jaren zestig – wat voor soms heftige beelden zorgt. Ondanks deze heftige thematiek is Belfast eigenlijk voornamelijk een echte feelgood-film. Het schetst een prachtig beeld van de complicaties in het huwelijk van Buddy’s ouders, wat een inkijkje geeft in de lastige keuzes waar Ierse arbeidersgezinnen voor stonden in de jaren zestig: kies je voor de plek waar je je thuis voelt, of voor een plek waar je je veilig voelt?

De prachtige zwart-witbeelden van de film geven een nostalgisch gevoel. Je kan wegzwijmelen bij de liefdevolle beelden van Buddy’s ouders en lachen om de gesprekken die Buddy voert met zijn grootouders. Belfast slaagt erin om een gecompliceerde historische situatie op een levensechte manier weer te geven, met alle emoties die daarbij horen. Het acteerwerk is zeer sterk, voornamelijk Jude Hill, de acteur die Buddy speelt, laat je volledig op het puntje van je stoel zitten. Als jij een kijkje wil nemen in het Noord Ierland van de jaren zestig en met een glimlach de bioscoop wil uitlopen, moet je deze film zeker gaan kijken. 

Benieuwd geworden? Check hier de trailer!

Soortgelijke artikelen