Films met Fleur: The Menu

Fleur Renkema 2 min 17/01/2023

Films met Fleur: The Menu

★★★☆☆

Na veel lovende aanbevelingen van vrienden stond The Menu (Mark Mylod, 2022) al een tijdje op mijn lijstje. De film volgt Margot (Anya Taylor-Joy, bekend van The Queens Gambit) en Tyler (Nicholas Hoult, bekend van heel veel) die een luxe avond hebben geboekt bij een afgelegen sterren restaurant op een privé eiland. Het restaurant is van een beroemde chef, Julian Slowik (Ralph Fiennes, bekend van ook heel veel) die na jaren ervaring als haute cuisine chef kok en restaurant experience heeft opgebouwd waar alleen de allerrijksten toegang tot hebben. Maar, zoals je misschien al verwacht, is deze experience intenser en meer doordacht dan de gasten in eerste instantie doorhebben.. 

Hoewel de film bijna twee uur duurt, vlogen de minuten voorbij. Vrijwel de hele film speelt zich af in het restaurant waar allerlei onheilspellende taferelen plaatsvinden. De film is opgebouwd in acts die zijn gebaseerd op alle gangen van het menu, waar het lijkt bij elk gerecht een stukje verder te ontsporen. Hoewel het eat the rich narratief van de film soms wel erg ondubbelzinnig aan de kijker wordt voorgelegd, is er een tweede laag van kritiek in de film die ook de draak lijkt te steken met de chef en zijn personeel. Mijn enige probleem met deze film is het einde. Dit doet af aan wat de film probeert te zeggen, en lijkt vooral een bevredigende ontknoping te zijn voor de gemiddelde blockbuster bioscoopganger die de regisseur ook wil bereiken. 

Hoe dan ook is The Menu zeker je tijd waard. Deze film lijkt weer een nieuwe in het rijtje klassenbewuste films als Parasite en de meer recente Triangle of Sadness, een trend waar ik graag meer van wil zien. Je zal lachen, je zal schrikken, je zal op het puntje van je stoel zitten en bovenal de tijd vergeten tijdens het kijken van deze film. Een absolute aanrader als je even twee uur volledig wil opgaan in het menu van Chef Julian en zijn medewerkers.

Soortgelijke artikelen