Gooi het roer om

Carlo Baalhuis 3 min 25/12/2019

Daar zat ik dan precies een jaar geleden. Alleen in de stad Groningen die voor mij nog grotendeels onbekend was. Na het afronden van mijn hbo bachelor en anderhalf jaar gewerkt te hebben, heb ik toch maar besloten om een masterstudie te gaan volgen. Dit betekende echter wel dat ik mijn oude vertrouwde leventje in het dorp bij mijn ouders moest verlaten. Zodoende begon mijn zoektocht naar een kamer. Gelukkig ben ik daar in februari al mee begonnen, want het is niet bepaald makkelijk om een goede woonruimte in de stad Groningen te vinden. Na een maandenlange zoektocht is het me dan toch gelukt om op tijd een mooie plek te vinden. Door te zoeken op Kamernet en verschillende Facebookgroepen te volgen is het me gelukt om via een particuliere verhuurder een plek in het centrum van Groningen te bemachtigen. Lucky me!

Een nieuwe studie, een nieuwe stad, een nieuw begin. Ik was er klaar voor. Laat die studententijd in Groningen maar komen! Een studentenleven heb ik tijdens mijn hbo-studie immers niet echt meegemaakt, omdat ik destijds nog thuis bij mijn ouders woonde. Ik keek dus vol verwachting uit naar een nieuw begin in Groningen. Die hoge verwachting keerde echter al snel om in teleurstelling. Na een lange periode niet gestudeerd te hebben, was het best moeilijk om me aan te passen aan het hoge tempo van de universiteit. Daarnaast stroomde ik in via een premaster, wat inhoudt dat je niet in jaar 1 van de bachelor begint, maar een aantal vakken volgt uit verschillende leerjaren. Studiestartgroep? Nooit van gehoord. De KEI-week heb ik helaas moeten missen, omdat ik destijds nog midden in de verhuizing zat en fulltime werkte. Gevolg: stress vanwege het hoge tempo van mijn studie en vrijwel geen contacten. Ik had wel een huisgenoot, maar die zag ik amper. En daar zat ik dan alleen in die grotendeels onbekende stad. Het eerste halfjaar van de studie zat erop. Ik kon eerlijk gezegd niet wachten om met de feestdagen weer terug bij mijn ouders te zijn.

Nu, een jaar later, heb ik mijn draai kunnen vinden en geniet van het leven in Groningen. Ik heb besloten om, na dat eerste nogal depressieve halfjaar, het roer om te gooien en er een leuke studententijd van te maken. Ik had er namelijk helemaal geen zin in om een eenzame student te worden. Misschien zit jij nu wel in een soortgelijke situatie als ik een jaar geleden en vraag je je misschien af hoe ik dit heb aangepakt. Ik wil je daarom een aantal tips geven die je op weg kunnen helpen.

Studieverenigingen

Je hebt ze vast weleens gezien. Studenten die aan het begin van een college een praatje houden over een aankomende excursie of dat ze op zoek zijn naar leden voor een bepaalde commissie of werkgroep. Feit is dat deze excursies heel leuk en leerzaam kunnen zijn. Hetzelfde geldt voor de commissies en werkgroepen. Bovendien leer je veel nieuwe mensen kennen en de kans is, vooral bij de werkgroepen, groot dat jullie dezelfde studie volgen. Daarnaast staat het lid zijn van een commissie of werkgroep leuk op je cv. Niet te vergeten zijn de maandelijkse borrels en uitjes die veel studieverenigingen organiseren. Mocht je het helemaal groots willen aanpakken, dan kun je er voor kiezen om een bestuursjaar te doen.

Studentenverenigingen

Ik ben zelf geen grote fan van ontgroeningen, verplichtingen of tradities van studentenverenigingen en heb er dan ook bewust voor gekozen om me niet bij een dergelijke vereniging aan te sluiten. Het blijft echter natuurlijk wel een goede manier om contacten te leggen met andere studenten. Er zijn natuurlijk zat studentenverenigingen te vinden in Groningen en er zitten er ook genoeg tussen waarbij de drempel om lid te mogen worden gewoon heel laag is. De meeste studentenverenigingen werven nieuwe leden tijdens de KEI-week. Dat is dus de beste periode om op zoek te gaan naar een vereniging die bij jou past.

Werk

Voor de een klinkt het misschien wat gek en voor de ander juist logisch, maar voor een nieuw begin is het vinden van werk een goede manier om contacten te leggen met anderen. Een leuk team van collega’s zullen je gauw genoeg uitnodigen om een keer uit eten of op stap te gaan in Groningen. Een typisch studentenbaantje is natuurlijk werk in de horeca. Daarnaast werken veel studenten in de supermarkt.

Hobby’s

Tot slot wil ik je de enigszins clichématige tip meegeven om één of meerdere hobby’s te zoeken (mocht je die nog niet hebben). Het hebben van een hobby leidt vaak tot nieuwe contacten met mensen die dezelfde hobby hebben. Er zijn hier genoeg mogelijkheden voor in Groningen. Als student krijg je vaak ook kortingen voor bepaalde cursussen. Ook zijn er sportverenigingen speciaal voor studenten. 

Hopelijk helpen deze tips je op weg bij het vinden van jouw draai hier in Groningen. Zoals gezegd heb ik die van mij uiteraard gevonden. Ik voel me thuis in Groningen en ga vol frisse moed en motivatie de rest van mijn studententijd hier tegemoet (hoewel ik ook dit jaar weer niet kan wachten om bij mijn ouders aan het kerstontbijt te zitten). 

Soortgelijke artikelen