Hocus pocus pilates pas, ik zou willen dat ik mindful was

naitsoezn 3 min 17/09/2019

If you are depressed, you are living in the past. If you are anxious, you are living in the future. If you are at peace, you are living in the present. – Lao Tzu; Chinese filosoof

Deze quote komt uit het boek dat ik al heel lang op mijn verlanglijstje had staan en dat ik dit jaar voor Sinterklaas kreeg: ‘’You are a Badass’’ van Jen Sincero. Als psychologiestudente hou ik er erg van om zelfhulpboeken te lezen en deze kon dan ook absoluut niet in mijn boekenkast ontbreken. Op het moment dat ik deze quote las, begon er voor mij iets helemaal op zijn plaats te vallen en ik vond het zo’n goede quote dat ik vond dat zoveel mogelijk mensen ervan af moesten weten.

Ik was een paar maanden terug voor het eerst bij een groepsles van mijn sportschool en ik besloot mee te doen aan pilates. Dit lijkt erg op yoga, maar bij pilates focus je je erg op het gebruik van de kernspieren en dat je in balans blijft. Dat laatste was zeker een uitdaging voor mij. Terwijl de instructeur zo kalm mogelijk zijn tekst vertelde met de zogenaamde rustgevende muziek op de achtergrond, probeerde ik zo goed mogelijk de ingewikkelde houdingen na te doen en deed ik een poging om recht op mijn matje te blijven staan. Ik moest een oefening doen waarbij je begint rechtop te staan, daarna je handen voor je neerzet en je uitstrekt, om vervolgens om en om een been in de lucht te doen, ook wel de three-legged dog genoemd. Ik was vastberaden om na al de vorige slechte pogingen nu wel een oefening goed uit te voeren, dus ik ging er helemaal voor en ik ademde diep in en uit, ook al was ik stiekem aan het bidden voor verlossing van deze pose. Terwijl ik denk dat ik mijn beenspieren zal scheuren en dat ik nooit meer kan lopen en dat ik mijn geld terug wil voor deze les en dat de instructeur nu echt eens moet opschieten en dat ik hier nooit meer uit kom, begin ik weer rustig te ademen en is de pijn weg. Ik voel me goed en ik denk dat ik dit nog wel een paar minuten zo vol kan houden, totdat ik weer bang ben dat ik mijn benen absoluut niet zo hoog in de lucht heb als de andere mensen in de zaal die natuurlijk veel meer ervaring hebben dan ik en dat de instructeur me straks echt moet helpen om uit de knoop te komen en dat ik eerder ook al nooit zo lenig was en … dan adem ik weer en lijkt alles weer goed te zijn. 

In plaats van me zorgen te maken over dat ik mijn spieren zal scheuren (toekomst) of dat ik bedenk dat ik vroeger ook al niet lenig was en het nu dus ook niet zou lukken (verleden), had ik ook gewoon in het moment kunnen zijn door me te richten op mijn ademhaling. Hier in het nu is er namelijk niks aan de hand: het is zoals het is. Er zijn geen gedachten die je terug kunnen halen naar vroeger of die je laten denken aan dat klusje dat je eigenlijk nog moet doen. Er is alleen pure rust. En als je je bedenkt dat je net echt in het moment was, dan leef je eigenlijk al weer in het verleden. 

Ons brein heeft de neiging om ons voortdurend bezig te houden met een stroom van gedachten, maar als je je hierdoor laat leiden, kun je veel mooie kansen missen. Er zijn geen zorgen of vervelende dingen in het heden, die zijn alleen in het verleden of in de toekomst. Door meditatie te beoefenen leer je om meer in het moment te zijn en om al die gedachten tot een halt te roepen. Op deze manier kun je een veel rustgevender leven leiden met meer betekenis. Door de uitspraak in het begin lijkt het overigens alsof een depressie of angststoornis erg gemakkelijk te genezen zijn, maar mentale problemen zijn uiteraard een stuk ingewikkelder om mee om te gaan.

Trouwens, hoe verschrikkelijk ik de eerste les ook vond, ik ben daarna nog een keer naar pilates gegaan.

Soortgelijke artikelen