Tien ambities die je waar zult maken gedurende je studententijd

Sybolt Friso 3 min 15/11/2019

1. Leven in een opgeruimd huis

Na een paar maanden aan verhuizen, wennen aan je nieuwe stekje en het opstarten van je studie, blijkt die pleurisbende in je studentenkamer een beetje het ondergeschoven kindje. De eeuwige troep om je heen begint dan uiteindelijk ook wat aan je te knagen. Uitpuilende bureaulades, aangekoekte afwas, vuile shirts die je iedere dag verplaatst van je bed naar je bank en weer terug – je hebt behoefte aan een systeem om je omgeving structureel schoon en georganiseerd te houden. Het mooie is: dit gaat je lukken! Na een uitvoerige poetsbeurt, het aanleren en structureel toepassen van goede schoonmaakgewoontes en de aanschaf van een wasmand slaag je er eindelijk inom te leven in een opgeruimd en georganiseerd huis. Een hele verbetering! Keerzijde is dat je dit helaas maar anderhalve week volhoudt. 

2. Experimenteren met gekke drugs

Ja, want aan het begin van onze studie voelen we ons allemaal een beetje de buitenlandse toerist in het bruisende studentenlandschap van Groningen. Truffels in het Stadspark, wegzweven bij LOFT, ogen als soepborden bij Paradigm of gewoon een jointje op het balkon. Kan allemaal. Zorg er natuurlijk voor dat het niet de klauwen uit loopt. Morgen 9 uur college, hè!

3. Ambities kweken naast je studie

Ambities kweken als voorbeeld van een ambitie, hoe werkt dat? Nou, als je naast je studie wat extra dingen gaat ondernemen, gaat dat vaak vanzelf. Word bijvoorbeeld actief binnen je studievereniging, verdiep je eens in de medezeggenschapsorganen van je instelling, ga een jaartje besturen bij de GSb of raak betrokken bij de organisatie van kunst- en cultuurevenementen in de stad. Voor iedereen is er wel wat leuks te doen, en als je ergens op je plek bent, haal je er vooral positieve energie en meer ambities uit. 

4. Cultuur snuiven in Groningen

‘Cultuur’ klinkt een beetje als een vies woord tijdens de middelbare school, omdat het destijds veelal uitpakte in saaie museumbezoeken en het bijwonen van tenenkrommende voorstellingen. Maar in Groningen is het wél leuk. Je favoriete popsterren komen geregeld langs in de Oosterpoort, de vetste cultbands en aanstormende talenten spelen Vera en Simplon plat, bij Studium Generale zie je de meest eye-opening lezingen en je kunt je bovendien vergapen aan het nieuwe Groninger Forum. En dan zijn er nog honderden andere kleinere evenementen en gebeurtenissen die de stad letterlijk iedere dag van de week interessant en afwisselend maken. En niet vergeten: met je studentenpas heb je altijd gratis toegang tot het Groninger Museum! Nog een ambitie dan: zorg ervoor dat je dat pasje niet kwijtraakt. Ook belangrijk voor de automaatkoffie die je ongetwijfeld vies gaat vinden, maar toch de hele dag door drinkt.  

5. Boeken lezen

In een dynamische, gezellig drukke en immer levendige stad als Groningen is het des te belangrijker dat je zo af en toe je rust neemt en wat me time inplant. Komt goed uit: dit zijn de perfecte momenten om je literaire en/of intellectuele horizon wat uit te breiden door gewoon eens een boek te openen. Pocketuitgaven van de klassiekers kosten vaak geen drol en daarnaast is het oprecht leuk om eens een paar uurtjes te rond te snuffelen in een tweedehands boekenwinkel of antiquariaat.  

6. Een band beginnen

Ja, of een toneelstuk opvoeren, je favoriete sport beoefenen of je eigen kunstenaarscollectief oprichten. Punt is dat je in de stad voldoende potentiële vrienden zult ontmoeten met dezelfde interesses als jij, en daar kunnen de leukste projecten, de meest doldwaze activiteiten en de meest belachelijke ideeën uit rollen. Hoe? Doe gewoon de dingen die je leuk vindt, ontmoet daar je gemotiveerde zielsgenoten en probeer gekke dingen uit. Het hoeft ook allemaal niet zo serieus, als student. 

7. De liefde van je leven vinden

Nou ja, de praktijk leert dat dit voornamelijk neerkomt op toeval, maar dat toeval kun je best een handje helpen. Als student duik je gelukkig geregeld de stad in, ben je bij evenementen, Tinder je je suf of leer je op je eigen manier nieuwe mensen kennen. Ongemakkelijke dates, blauwtjes lopen en slechte seks horen er overigens ook allemaal bij. No pain, no gain, zei een ongetwijfeld belangrijk, wijs, bekend en invloedrijk persoon ooit eens.   

8. Beter worden in je studie

Boooring. Boring? Wie een goede studiekeuze heeft gemaakt, zal in elk geval een beetje plezier beleven tijdens z’n studie. En dat zorgt voor motivatie, ambitie en positieve energie om meer te leren en beter te worden in wat je doet. Lekker gevoel is dat. Aanrader: lees na het halen van je bul je allereerste essays eens door. Dan weet je wat ik bedoel met ‘beter worden’. 

9. Nachtelijke avonturen beleven in de stad 

In slaap vallen op de trappen van het VVV-gebouw, kotsen op straat, veel te duur bier halen bij de nachtwinkel, gekke poedertjes snuiven in een gezellig druk toilethokje en op één of andere manier een half uur te lang doen over de terugweg naar huis. We weten allemaal hoe zo’n avond er uit ziet. En we weten ook allemaal dat hij altijd eindigt aan een plakkerig tafeltje ergens achterin de Hasret. 

10. Van je fiets vallen en/of van je sokken gereden worden in de stad

En het is nooit jouw schuld.

Soortgelijke artikelen