Cultuur zo oud als de Hunebedden

Gastredacteur 2 min 31/10/2018

Een aanbeveling voor al onze enthousiaste lezers: bezoek eens een expositie. Musea zijn interessant, verruimend en te weinig bezocht, ook door deze anders zo leergierige generatie studenten. Het Drents Museum heeft nu een bijzonder interessante expositie over Iran en gezien de Intercity van de NS binnen een half uur op station Assen staat, is er geen excuus deze te missen.

In samenwerking met het Nationaal Museum van Teheran zijn er meer dan tweehonderd archeologische vondsten naar deze expositie gebracht. Samen met begeleidend beeldmateriaal, indrukwekkende kunststof reconstructies van grootschalige Perzische monumenten en toegankelijke beschrijvingen wordt de rijke geschiedenis van dit fascinerende land treffend in beeld gebracht.

De ruimte is opgedeeld in een aantal losse elementen, die aangekleed zijn als kleine marktkraampjes binnen een Iraanse bazaar – een mooie opzet. Elk ‘kraampje’ vertelt per tijdvak een eigen verhaal over de verschillende gebruiken, de cultuur en ontwikkeling van de volkeren in die periode. De looproute tussen deze verschillende elementen was echter niet altijd even intuïtief en het is daarom maar goed dat ze allemaal genummerd waren op chronologische volgorde.

Het oude Iran is in Nederland, vergeleken met de klassieke Grieken en Romeinen, nogal onderbelicht. Het is daarom ook zo mooi en bijzonder om te zien hoe dit gebied zo’n bloei doormaakte, ver voordat eerder genoemde beschavingen ten toneel verschenen. Kleitabletten met spijkerschrift van 4000 jaar oud, gouden en zilveren objecten met gedetailleerde  gravures, prachtige sieraden en versierde gebruiksvoorwerpen – om maar een greep uit de collectie te nemen. Alles samen geven de voorwerpen en hun verhaal inzicht in het leven van de verschillende culturen die op het Iraanse plateau geleefd hebben, hun hoogontwikkelde samenleving, hun technologische vooruitgang. En toch ook de menselijke aard die na zoveel eeuwen hetzelfde is gebleven. Achterin de expositie staat een replica van een standbeeld van Darius de Grote, een van de beroemdste Perzische koningen, omgeven door vierentwintig onderworpen leiders van de gebieden onder zijn controle. De inscriptie erop leest: “… Ik ben Darius, de grote koning, koning der koningen, koning van alle volken, koning over de aarde wijd en zijd …” Een mooi stukje autoritaire grootspraak dat ook in de eenentwintigste eeuw zeer relevant blijft.

Kortom, de Iran-expositie is de moeite waard om te bezoeken. Uiteraard  voor alle (kunst)historici, archeologen en Midden-Oostendeskundigen in wording, maar zeker ook voor iedere geïnteresseerde student. Het is nog te bezoeken tot 18 november, dus wees er snel bij!

Ben je overtuigd? Bezoek hier de website van de expositie: Iran Bakermat van de Beschaving

Openingstijden van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur

Wessel Stienstra

Soortgelijke artikelen