Tien ambities die gaan mislukken gedurende je studententijd

Sybolt Friso 4 min 15/11/2019

1. Leven in een opgeruimd huis

Na iedere grote schoonmaak neem je je hetzelfde voor: voortaan dagelijks de was netjes bijhouden, na het eten gelijk de vaat doen, wekelijks stofzuigen, vaker dan één keer per jaar de plinten afstoffen en al je papiertroep gelijk opbergen of weggooien. Als je iedere dag een beetje opruimt en bijhoudt, blijft alles mooi schoon en georganiseerd. 

Dit is onhaalbaar. Als er al geen huisgenoten zijn die de keuken komen terroriseren nadat jij alles hebt schoongemaakt, word je zelf op den duur (na zo’n anderhalve week) te lui en te onverschillig om alles schoon en opgeruimd te houden.

2. Structureel afspreken met je schoolvrienden die ergens anders studeren

Dat is het plan natuurlijk, na de examenreis en gezamenlijke vakanties. Om de zoveel weekenden zul je eens afreizen naar het zuiden om je maten van weleer op te zoeken, om in hún studentenstad dom bier te gaan drinken in plaats van hier. Omgekeerd zul jij ze ontvangen in Groningen en gaan jullie natuurlijk met z’n allen de Martinitoren op. 

Dit gaat maximaal één keer gebeuren. Je krijgt nieuwe vrienden, je hebt het druk met je studie en randactiviteiten in Groningen en ook een gratis treinrit wordt uiteindelijk een hele drempel als die langer duurt dan een uurtje. Omgekeerd net zo. Echte vrienden raak je natuurlijk niet zo snel kwijt, maar bij sommigen verwatert de relatie uiteindelijk tot een jaarlijkse felicitatie op Facebook. “Is dat nú alweer een jaar geleden?”

3. Op regelmatige basis hardlopen

Sportwinkels zullen het begin september goed doen in Groningen, want letterlijk iedere nieuwe student lijkt zichzelf dan te trakteren op nieuwe sportschoenen en een trainingsbroek. En zo’n lelijk ding voor om je arm waar je je mobiel in stopt. Vanaf begin september slibben het Stadspark en Noorderplantsoen dan ook dicht met bosjes hardlopende studenten, jezelf incluis. Je zit immers nog in een ritme en je zit vol motivatie en energie. Oh, en de laatste weken van de zomer zijn vaak nog mooi licht, zonnig en aangenaam warm.

Vanaf medio oktober blijf je echter eerder op regelmatige basis thuis. Want spierpijn, want regen en wind, want koud en donker, want lui… Soms helpt het om samen met een vriend(in) te gaan hardlopen, om elkaar te motiveren. Soms werkt dat averechts: “Hey, het regent wel erg hard hè, kun je volgende week ook? Ik heb trouwens ook al een paar biertjes op. En een huisfeest, soort van”. 

4. Je studiewerk perfect bijhouden

Aan het begin van ieder blok neem je je hetzelfde voor: je gaat geen colleges skippen, je levert alle opdrachten op tijd in en je houdt je literatuur steeds gewoon netjes bij. 

Het probleem met het bovenstaande is dat dit inderdaad blijft bij een voornemen aan het begin van ieder blok. Na twee weken loop je al achter, waardoor je gedurende de daaropvolgende weken langzaamaan begint te verstijven van de stress en het vooruitzicht van de immer toenemende hoeveelheid werk, zodat je gedwongen bent om de tentamenweken te spenderen als kluizenaar. Tijdens de tentamenweken ga je tevens uitsluitend de deur uit in trainingsbroek of yoga pants, want iedereen mag weten dat je het te druk hebt om een normale broek aan te doen.

5. Je inschrijven bij een nieuwe tandarts en huisarts

Oh ja, dat was ook nog zo’n dingetje. Googlet weer eens ‘huisarts Groningen’.

6. Niet te vaak eten bestellen

Inmiddels is het duidelijk: aan het begin van je studie probeer je nog enigszins een ritme aan te houden, niet te veel geld uit te geven en gezond te leven. Zelf koken hoort daar natuurlijk ook bij, want eten bestellen is veelal ongezond, eigenlijk niet eens zó lekker en te duur.

Maar wanneer het koud, donker en regenachtig is, is die advertentie van Thuisbezorgd die perfect getimed rond etenstijd voor je snufferd verschijnt plotseling wel heel aanlokkelijk. Voordat je het weet laat je dus in elk geval wekelijks anders de regen, wind en prachtige nazomeravonden trotseren voor je avondeten. Prima te rechtvaardigen, met je hongerige maag: “Die bezorger krijgt er immers voor betaald! En zo’n elektrische fiets gaat best snel, en is ook nog eens goed voor het milieu!”. Helaas voor je portemonnee en langzaam dichtslibbende aderen is het iedere week wéér zondagavond, en waarom zou je trouwens doordeweeks geen eten mogen bestellen? 

7. ’s Ochtends op tijd beginnen met studeren 

Het idee is altijd zo simpel en hoopvol. De wekker gaat rond 8 uur, je blijft niet te lang liggen, zet koffie en maakt je ontbijt klaar, en begint rond 9 uur ’s ochtends met studeren. Het vooruitzicht van ’s ochtends productief zijn is dan ook zo prettig: moet je nagaan, om half 12 ’s ochtends heb je het grootste deel van je werk al verzet! 

In de praktijk val je weer in slaap na je wekker, of vertik je het de nacht ervoor een wekker te zetten, want dronken. Als je wel wakker blijft nadat je wekker is gegaan, blijf je gewoon rondkutten op je telefoon in bed. Want die eerste stap is gewoon te moeilijk. Geloof me, er zijn geen (half)uren die sneller voorbij gaan. 

8. Je ouders regelmatig opzoeken

Mocht je zelf geen wasmachine hebben, dan hoor je bij het vaste clubje rolkofferstudenten dat ieder weekend trouw van en naar het station trekt (en die koffer onhandig achter hun fiets laat rollen). De rest reist nog wel met enige regelmaat naar het vertrouwde thuisfront, maar wanneer je pa je oppikt bij het station is het altijd weer even denken ‘hoe lang het nou ook alweer geleden is’. 

9. De wereld veranderen met je bachelorscriptie

Als je een beetje gemotiveerd bent, is het oprecht ontzettend leuk en motiverend om tijdens je bachelorscriptie in je eigen onderzoeksproject te duiken en daadwerkelijk iets zinnigs op papier te krijgen. Zeker omdat het gaat om een onderwerp dat je écht boeit en waarvan je écht denkt dat de wereld er baat bij zal hebben. Het voelt dan ook ontzettend bevredigend om een eindproduct te leveren waar jijzelf en je begeleider trots op zullen zijn – klaar voor iedereen om te lezen!

Het jammere is dat je afgeronde scriptie veelal blijft bij iets wat jij na een tijdje misschien helemaal uit je hoofd kent, maar wat je begeleider een aantal keer losjes heeft doorgescand en wat bij je ouders maandenlang uitgeprint op de koffietafel komt te liggen. Want laten we wel wezen, zij zijn gelukkig ook trots. 

10. Echt nóóit meer drinken

Dit is wat iedereen zegt na een monumentale kater. Maar ja. Hè. 

Soortgelijke artikelen