Waarom jij lid moet worden van een politieke partij

Fleur Renkema 2 min 16/03/2021
politiek

Het is weer campagnetijd en ik heb een enorme poster achter m’n raam hangen van Lilianne Ploumen. Toen ik gisterochtend mijn gordijnen open deed, zag ik tot mijn verbazing dat het Vindicathuis dat zich tegenover mij bevindt een grote poster van Mark Rutte achter hun raam heeft gehangen. Fantastisch, zelfs tijdens de lockdown vinden we manieren om samen de politieke strijd aan te gaan. Het valt me dit jaar op dat er eigenlijk best veel interesse is in de politiek onder studenten. Dit kan natuurlijk komen omdat de politiek door onderwerpen als de coronacrisis, de toeslagenaffaire en klimaatverandering een wat spannender thema is geworden. Of omdat er niet veel veel interessants gaande is nu je niet meer op een terras kan zitten en naar de sportschool kan. 

Alhoewel de interesse in politiek dus wel aanwezig is, sluiten niet veel studenten zich aan bij een politieke partij. Dit wordt vaak te eng gevonden. Ik merk in mijn omgeving dat er een overtuiging heerst dat je aansluiten bij een politieke partij een hoop verplichte bijkomstigheden heeft. Bijvoorbeeld dat je het met elk standpunt eens moet zijn en dat je geacht wordt elke verkiezingen te stemmen op de partij waarvan je lid bent. Niets is echter minder waar. Het mooie van lid zijn van een partij is dat je juist dingen kan veranderen binnen de partij. Zo wilde de VVD in hun conceptverkiezingsprogramma de macht van de rechter inperken, maar hebben de leden door middel van het indienen van amendementen op het programma tijdens het congres dit standpunt genuanceerd. Daarnaast kun je ook lid zijn van twee of meerdere partijen en is het dus prima om op een partij te stemmen waar je geen lid van bent. 

Dus juist als je je niet helemaal honderd procent kan scharen achter een politieke partij moedig ik je aan om bij een of meerdere partijen lid te worden. Op die manier kan jij onderwerpen aankaarten binnen de partij, zowel lokaal als nationaal, en wellicht zelfs standpunten veranderen. Bijna alle partijen hebben ook een PJO, een politieke jongerenorganisatie, met hun eigen standpunten en congres. Ook via die weg, die misschien iets minder intimiderend is, kan je invloed uitoefenen op de moederpartij. Een PJO is namelijk constant in gesprek met kamerleden en de partijvoorzitter. Daarnaast zijn die organisaties ook nog eens beregezellig, en organiseren ze in Groningen ook gezamelijke evenementen die je uit je eigen bubbel kunnen trekken. 

Daarnaast zijn veel politieke partijen aan het verouderen. De grote beslissingen die worden gemaakt binnen veel politieke partijen zijn dus vooral gebaseerd op de stemmen van ouderen. Denk bijvoorbeeld ook aan het belang van inspraak van jongeren als het gaat om de coronamaatregelen. Er ligt een verantwoordelijkheid bij ons, de nieuwe generatie, om onze stem te laten horen en het politieke landschap te veranderen. 

Soortgelijke artikelen