Een ode aan het studentenleven

Gastredacteur 3 min 17/09/2019

Als student weet je dat er een dag is waarvan je weet dat hij ooit komen gaat: de dag dat je studentenleven voorbij is, en je ‘burgerleven’ begint. Vaak komt het erop neer dat je niet meer lekker zelf kunt bepalen wanneer de wekker gaat, maar dat je kersverse baas een gestructureerde, veertig-urige werkweek voor je uitdenkt. Voor velen van jullie lijkt dit misschien nog een schrikbeeld van de verre toekomst, maar toch werken we hier uiteindelijk allemaal naar toe. En voor je het doorhebt, is het zover. Pas als het voorbij is ga je beseffen hoe ontzettend bijzonder je studententijd eigenlijk is. Zelfs al studeer je pak hem beet 7 jaar, zoals ik. Daarom wil ik graag een ode brengen aan het studentenleven. 

Voor mij kwam deze dag op 2 janauri 2019. Met het nieuwe jaar begon voor mij een heel ander leven, in de vorm van een fulltime baan. Maar vooral was het begin van 2019 ook het einde aan een tijd van 7,5 jaar studeren, besturen, reizen en feesten, met het mooie Groningen en de RUG als thuisbasis. Uiteraard genoot ik van die jaren, maar pas nu ze voorbij zijn besef ik pas echt hoe ontzettend bijzonder en gaaf die studententijd eigenlijk is. 

Wat mis ik die tijden, dat ik midden in de week zonder gêne om 4 of 5 uur ’s nachts thuiskwam en gewoon kon blijven uitslapen tot halverwege de middag. Zonder dat ook maar iemand daar erg in had. Drie keer in de week naar de kroeg te gaan omdat je colleges toch pas om één uur ’s middags begonnen.  Of dat je zomaar twee weken op vakantie kon gaan in november en om zonder over vakantiedagen na te denken gewoon weer hetzelfde te doen in mei. Dat zijn luxeposities die je normaal gesproken alleen maar in je studentenleven mee zult maken. 

En de tentamenperiodes dan? Of saaie hoorcolleges? Ja, zelfs die begin ik te missen. Want als je je tentamen niet haalde dan doe je gewoon een paar weken later de herkansing, niet waar? En die saaie hoorcolleges waren best wel heel geschikt om ellenlange Whatsappgesprekken te voeren of de recentste staproddels uit te wisselen. Of je sloeg ze gewoon voortaan over. Dat is er bij projectdeadlines of teamvergaderingen toch echt niet bij! En dan hebben we het nog niet eens over dat een slecht cijfer halen voor een tentamen nog niet half zoveel consequenties heeft dan een klant laten betalen voor halfbakken werk. 

Zelfs je scriptie, die vaak toch gezien wordt als een soort laatste kwelling die je moet doormaken voordat je afstudeert, heeft z’n mooie kanten. Zo kun je je in je werk meestal nooit meer zó intensief in een bepaald onderwerp verdiepen. Toch jammer, als je een interessant scriptie-onderwerp hebt gekozen. Ook kun je een scriptie vaak nog even voor je uitschuiven. Je projectdeadlines, zoals gezegd, uiteraard niet.  

Natuurlijk is het werkende leven ook niet alleen maar kommer en kwel. Zo voelt het stiekem best goed dat je nu je eigen geld verdient en niet meer (deels) teert op de kosten van Ome DUO of je ouders. En, als je het goed doet, vind je ook een baan waar je veel voldoening uit kunt halen. Leer je een hoop nieuwe collega’s kennen, die je doen beseffen dat je de afgelopen jaren toch ook wel heel erg in een bubbel geleefd hebt. Krijg je de kans om écht een steentje bij te dragen aan de maatschappij, in plaats van vooral na te denken over theoretische problemen. 

Nee, wat dat betreft is het zo erg nog niet dat je studententijd ooit tot een einde komt. Maar voor het voor jou zover is, zou ik willen zeggen: geniet zolang je kan van het geweldige studentenleven. Voor werken heb je daarna nog lang genoeg de tijd!

Dion Glastra

Soortgelijke artikelen