Een ode aan kamperen
Kamperen is geweldig en verdient een eerlijke kans. En nee, wanneer je ooit eens een weekend op een regenachtig festival in een tentje hebt geslapen, heb je geen recht van spreken. Want het is zo veel meer dan lekke luchtbedden, wandelingen naar de wc’s en luidruchtige buren. Wat is er dan zo leuk aan? Komt ‘ie:
Het Ultieme Niets
Zo’n achttien jaar lang ging ik elke zomer met mijn ouders, broertje en zusje drie weken lang kamperen. We laadden de auto vol, propten ons op de achterbank en vertrokken in een auto die meestal snikheet werd door het ontbreken van airco en door weinig te verdelen beenruimte. Meerdere malen ging die reis naar Karinthië in Oostenrijk. Mijn ouders en broertje sliepen in de grootste tent die, afhankelijk van de hitte, vaak zonder gedoe werd opgezet. Dit mede omdat mijn broertje de taak had om mijn zusje bezig te houden, die het talent heeft om zich snel te vervelen en daardoor in de weg kan lopen. Er was geen internet (oké, de laatste jaren hadden we een wifi-account van de camping, waar maar één persoon tegelijk op kon). Andere apparatuur was schaars en de voedselvoorziening bestond uit de inhoud van een koelbox. Mijn zusje en ik sliepen, sinds we respectievelijk twee en drie waren, met elkaar in een klein tentje. Dan kletsten we de hele avond, totdat mijn vader vanuit de tent ernaast riep dat we stil moesten zijn. Het heerlijke aan kamperen is dat je altijd buiten bent. Buiten is alles te vinden. Lezen kan op een van de meegebrachte stoelen, zwemmen kan in het meer. Er is altijd een geweldig uitzicht tussen de bergen. En nee, naar de wc hoeft niet meer met een wc-rol onder de arm. Die zijn gewoon aanwezig in het complex.
Waarom?
Je kunt natuurlijk ook in een hotel, huisje of caravan gaan zitten, maar er is iets speciaals aan kamperen. Het is compleet anders dan wat je in het dagelijks leven doet. En dat is precies wat je nodig hebt tijdens een vakantie. De stress van het afgelopen jaar glijdt van je af en hoe kan dat beter dan in een omgeving die haaks staat op waar je de rest van het jaar te vinden bent? Je kunt jezelf prima redden op een (zelfopblaasbaar) matje of in een tentje. Bij het opstaan ben je direct in de buitenlucht en vaak is het ’s ochtends al heerlijk warm. Zonder er moeite voor te doen, ben je constant aan het genieten van de zon en met een goed boek op schoot, wordt het bestaan van Netflix al snel vergeten. Ook fijn: kamperen is relatief goedkoop.
Lowlands telt niet
Misschien heb je al een keer in een tentje geslapen op een festival en vond je het tien keer niets. Dat kan. Een goed beeld van hoe leuk kamperen is, heb je dan helaas niet gekregen. Op een festivalcamping zitten duizenden lallende mensen, er is drank in het spel en in Nederland is het ook nog eens vaak regenachtig rotweer, waardoor het luchtbedje nog net niet het tentje uitdrijft. En oké, in het buitenland kan het ook weleens een middagje regenen. Oplossing: spelletjes meenemen en die gezellig in de tent met elkaar spelen. Mocht je geen ruimte hebben in de bagage, dan kun je altijd nog ‘wie ben ik’-spelletjes bedenken. Toch duurt ook die regen niet voor altijd en mocht er ooit een tentje lekken, dan is die altijd wel weer te vervangen. Uiteindelijk zijn het ook maar spullen.
Je kunt het
Kamperen is het ultieme ontstressen door de veranderde omgeving. En hoe fijn is het om te weten dat jij je prima kunt redden zonder je telefoon? Even geen constante stroom aan berichten, maar chillend in een tuinstoel met zonnebril en boek. Geen laptop die schreeuwt om aandacht. Daarnaast vind ik het ook vaak een voordeel dat een luchtbed niet heel geweldig ligt. Hierdoor blijf ik in de vakantie geen eeuwen in bed lummelen, maar sta ik direct op (ook omdat de temperatuur in de tent niet altijd prettig is). Luieren kan ook lekker in het opkomende zonnetje en zo voelt het toch of je goed bezig bent, want vroeg uit bed. Mocht je nog geen plannen hebben voor komende zomer, dan raad ik je van harte aan om een weekje kamperen te proberen. Ga voor een mooie omgeving, inclusief meer. Zoek een mooi plaatsje uit met prachtige bergen, dan heb je geen meditatie-app meer nodig.
Roxanne Huls