Het gras van ’t Noorderplantsoen

Gastredacteur 2 min 26/06/2018

Wie door de stad loopt en écht goed om zich heen kijkt, kan het zien. Je moet niet te snel lopen. Niet je ogen sluiten of naar je smartphone staren, want dan zou je het zomaar kunnen missen. Terwijl de zon in deze tijd van het jaar een helderblauwe hemel opluistert, als een hete, gele kers op een egaal blauwe taart, versterkt het zonlicht de zichtbaarheid van dat wat van ons is. Van dat waar we zo trots op zijn. We zingen er over. We fietsen er doorheen en brengen er, in maanden als deze, grote delen van onze middagen en af en toe een hele avond in door.

Het begon allemaal jaren geleden. Ik liep als kind door de stad en ergerde mij aan het weinige groen. Toen ik mij beklaagde werd ik eerst uitgelachen en daarna gewezen op de stadse trots. Het Noorderplantsoen. Wie het leert kennen, kan bijna niet anders dan verliefd worden. Dit is de plek waar heel Groningen bij elkaar komt. Studenten die na een zware nacht stappen of een vroeg college rond het middaguur neerstrijken in de zon, hardwerkende Stadjers die na een werkdag nog even de koelte van de buitenlucht opzoeken en scholieren die aan hun thuisfront van alles hebben verteld, maar niet dat zij hier stiekem wat zijn gaan drinken. Dit is de plek waar de liefde ontluikt, waar wordt gelachen, gegeten en gedronken.

Het Noorderplantsoen is het kloppende hart van stad. Terwijl deze stad doorlopend wordt ontsierd door verbouwingen aan wegen en gebouwen wordt er maar weinig geïnvesteerd in de ontwikkeling van het plantsoen. Juist hier mag wel eens meer aandacht en vooral geld voor worden vrijgemaakt. Dreggen voor schoon water in de sloten, waterpompen om flesjes in bij te vullen, meer prullenbakken om afval op straat te minimaliseren en een fonkelnieuwe fontein, gewoon omdat het leuk is. Er valt nog veel te winnen in het plantsoen en de gemeente kan hier eenvoudig een slag in slaan. Door van het Noorderplantsoen het allermooiste en schoonste plantsoen van Nederland te maken zullen wij, in plaats van de straten, het gras gaan missen.

Izaäk van Jaarsveld was voorzitter van CDJA Groningen. Ook een gastcolumn schrijven? Mail ons!

Soortgelijke artikelen