Mienskiplik

Gastredacteur 2 min 26/06/2018

In 2018 is Leeuwarden-Fryslân, samen met het Maltese Valletta, culturele hoofdstad van Europa. LF2018 wil het verhaal van de mienskip, de gemeenschap, vertellen. Experimenten, theater, culturele routes, exposities en tientallen andere manifestaties vormen gezamenlijk het narratief dat draait om samen bouwen aan een omgeving die net een stuk beter is dan gister. En samen beperkt zich in dit geval niet alleen tot de provinciegrens. Ook daarbuiten — in het hele Noorden — is er voldoende te beleven. Dit sluit aan bij de doelen van We The North, een initiatief dat de noordelijke provincies cultureel wil verbinden en verrijken. Maar wat is er dan precies te beleven? Als Fries ‘om utens’ som ik een aantal attracties op die je niet mag missen in 2018. Dat Friesland ook nog eens als derde is geëindigd in de top 10 van Lonely Planet’s Best in Europe is reden te meer om een bezoek te brengen aan de westerburen.

Escher op reis
Als geboren en getogen Leeuwarder kan de kunstcollectie van M.C. Escher niet ontbreken in het culturele aanbod van LF2018. Verscheidene werken van de wereldberoemd kunstenaar en graficus worden tentoongesteld in Escher op reis. De expositie bestaat uit diverse prenten, tekeningen, foto’s en andere curiosa. “Op momenten van groot enthousiasme schijnt het me toe dat er nooit op de wereld, door niemand, zo iets moois en belangrijks gemaakt is.”, schijnt hij ooit over zijn eigen werk gezegd te hebben. Voldoende reden, lijkt me, om de expositie te bezoeken. Tot en met 28 oktober te zien in het Fries Museum.

De Ploeg
Het kunstcollectief De Ploeg ‘bestaat’ 100 jaar. Dit jubileum wordt gevierd met een tentoonstelling in het Groninger Museum. De Ploeg werd in 1918 opgericht met de bedoeling om het kunstaanbod in Groningen te ‘ontginnen’, vandaar ook de naam. In de tentoonstelling ‘Avant-garde. De Ploeg 1918-1928’ zijn de werken uit die periode te zien. Naast werken van Ploegleden zoals Jan Wiegers en Jan Altink, zullen ook werken van niet-Ploegleden en inspirators getoond worden. Tot en met 4 november te zien in het Groninger Museum.

11Fountains
Elf steden, elf fonteinen, of toch niet? In het kader van LF2018 werden elf internationale kunstenaars gevraagd om een fontein te ontwerpen, een fontein voor elke plaats aan de elfstedentochtroute. Het veroorzaakte nogal wat ophef: waarom waren er geen Friese kunstenaars gevraagd voor het ontwerpen van de fonteinen? En dus kwam er een twaalfde fontein bij. Niet te bezoeken als onderdeel van 11Fountains, maar als je geluk hebt komt je ‘m misschien wel tegen: de ‘Jan Lulfontein’. Vanaf nu te zien in de elf Friese steden.

Thomas Reindersma

Soortgelijke artikelen