Tips voor de vintage shopper
Tegenwoordig wordt het steeds populairder om kleding te scoren bij tweedehandswinkels. En niet zonder reden: tweedehands kleding is nou eenmaal een stuk duurzamer en het is ook (als je naar de goede tweedehandswinkels gaat) een stuk goedkoper. Daarnaast loop je ook nog eens in een leuk kledingstuk dat niemand anders heeft. Toch zijn er een aantal dingen waar je op moet letten als je gaat shoppen bij een tweedehandswinkel. Als doorgewinterde vintage shopper geef ik je graag wat tips.
1. Ga niet naar te dure vintage winkels.
Het hele idee van vintage shopping is juist dat je geld bespaart. Betaal dus niet ruim vijftig euro voor een kledingstuk als je dit in een reguliere winkel voor een soortgelijk bedrag zou kunnen kopen.
Laatst was ik in een tweedehandswinkel waar ze 24 euro vroegen voor een tuinjurk die oorspronkelijk bij de C&A te koop was. Dan weet je gewoon: die kostte toen hij nieuw in de winkel hing hoogstwaarschijnlijk ook zoiets, als het al niet minder was. Ook presteerde deze tweedehandswinkel het een keer om lullige stewardessachtige sjaaltjes te verkopen voor 5 euro per stuk (geen zorgen, deze winkel zat niet in Groningen, dus je hoeft niet bang te zijn dat je er naar binnen loopt met je goeie gedrag, om vervolgens weer gillend naar buiten te willen rennen vanwege de absurd hoge prijzen). In een andere tweedehandswinkel (ook niet in Groningen gelukkig) verkochten ze een bontjas voor 100 euro, die ook niet eens van echt bont was (ik zou een echte bontjas uiteraard nóóit kopen, maar dat zou de absurd hoge prijs nog enigszins verklaren).
Kleine side note: voor bepaalde kledingstukken betaal je altijd veel geld, zoals een tweedehands spijkerjasje van Levi’s. Dit is namelijk van een duur merk en het is op dit moment een heel hip (vintage) item. Als je hier naar op zoek bent, hou er dan rekening mee dat je wat meer geld kwijt bent (al zou ook dit niet meer mogen zijn dan 40 euro, hooguit 50 euro). Maar goed, gelukkig hebben ze in Groningen genoeg tweedehandswinkels waar de kleding gewoon voor een normale prijs wordt verkocht. Goedkope tweedehandswinkels in Groningen zijn De Recessie (Oude Kijk in ‘t Jatstraat), de Reshare Store van het Leger des Heils (Oosterstraat), Stardust (niet altijd even goedkoop trouwens, aan de Carolieweg) en Mamamini (Helper Oostersingel). Ook online kun je tweedehands kleding kopen. Bijvoorbeeld via United Wardrobe en Marktplaats. Ik moet overigens wel bekennen dat ik dit nog nooit echt heb gedaan dus dat ik niet weet hoe goedkoop dit daadwerkelijk is.
2. Ga nooit naar iets heel specifieks op zoek.
Dan word je namelijk altijd teleurgesteld. Tweedehandswinkels hebben geen vaste collectie (goh), en dus is de kans klein dat ze precies hebben wat jij zoekt. Soms hebben ze wel bepaalde soort kledingstukken standaard in hun assortiment (zoals de zomerse granny dresses bij De Recessie, een van mijn persoonlijke favorieten), maar deze garantie heb je helaas nooit. En zelfs als de rekken wel volhangen met een bepaald soort/model kledingstuk, is het nog maar de vraag of ze je maat hebben en of er ook echt iets tussen zit dat je leuk vindt. Laat je gewoon verrassen door alle prachtige kleding die in de winkel hangt.
3. Kijk goed of er geen vlekken in kledingstuk zitten.
Heb je een prachtig jasje gevonden maar zit er in de mouw een rare vlek? Koop het niet! Vlekken die in de kleding zitten gaan er in de was hoogstwaarschijnlijk niet meer uit. En hoe hard je jezelf ervan probeert te overtuigen dat het je niet zal storen, dit doet het uiteindelijk toch en dat is zonde. Zelf heb ik ooit een prachtige koraalrode plissérok gekocht bij een kringloopwinkel waar aan de achterkant kleine verfvlekjes zaten. Elke keer dat ik ‘m droeg zat ik te kijken of je die vlekjes niet de hele tijd zag zitten.
Kijk daarnaast ook goed of het kledingstuk al niet teveel afgedragen of verwassen is. Is de stof bijvoorbeeld een beetje vergeeld door het vele dragen? Of is het bij de oksels verkreukeld? Laat het hangen. Ook hier een kleine side note: als je van jezelf weet dat je creatief bent en bijvoorbeeld een strijkapplicatie aanbrengt op de plek waar een vlek zit, vooral doen. Als je toch al van jezelf weer dat je die moeite niet neemt, nogmaals: laat het hangen.
4. Kijk ook goed of het kledingstuk niet beschadigd/versleten is.
Een knoopje dat een beetje los hangt is natuurlijk nog makkelijk te herstellen, maar ga jezelf niet voorhouden dat je kleine scheurtjes in de kleding wel weer even aan elkaar naait. Wees je daarnaast ook bewust wat dit zegt over de kwaliteit van het kledingstuk. Bij sommige kledingstukken kan een beetje slijtage juist wel mooi staan. Bepaal goed voor jezelf of je de slijtage acceptabel vindt of niet.
5. Pas de kleding altijd, ook als het je maat is.
Sommige kleding kan namelijk al redelijk oud zijn, waardoor een maat “M” van toen niet meer helemaal overeenkomt met de maat “M” van nu. Daarnaast weet je waarschijnlijk uit ervaring dat de maten bij elk merk weer anders vallen. Ook kan een kledingstuk als je het aan hebt natuurlijk heel anders vallen dan hoe je het in je hoofd had. Verder gelden tijdens het passen natuurlijk dezelfde regels als in een normale winkel. Kijk of het goed past en of je het ook écht leuk vindt. Zo voorkom je een miskoop. Het is natuurlijk altijd jammer als een kledingstuk in een tweedehandswinkel net niet helemaal goed past, omdat ze het over het algemeen niet in een andere maat hebben. Wanneer het iets te groot is kan het nog wel een leuk oversized effect hebben, maar als het te klein is: laat het hangen, hoeveel pijn het ook doet.
6. Als er geen prijslabeltje in het item hangt: vraag jezelf af wat je er maximaal voor zou betalen.
Wees daarbij een beetje realistisch: een tweedehandswinkel is goedkoop, maar verwacht niet dat je voor minder dan 30 euro een volledig nieuwe garderobe kan inslaan. Tegelijkertijd zou het ook zeker niet meer mogen zijn dan wat je er in een reguliere winkel voor betaalt (zie ook 1). Vraag het altijd even aan een verkoper voordat je gaat passen. Zo voorkom je de eventuele teleurstelling dat een supermooi kledingstuk dat je ook nog eens geweldig staat veel duurder is dan wat je er voor over hebt.
7. Was de kleding zodra je thuis komt.
Misschien dat je dit sowieso al deed bij nieuwe kleding, maar bij tweedehands kleding moet je dit zeker doen. Vaak ruikt het een beetje muffig in tweedehandswinkels en die geur zit dan ook in de kleding. Ook weet je natuurlijk niet wanneer de vorige eigenaar het kledingstuk voor het laatst gewassen heeft.
8. Koop niet ál je spullen tweedehands.
Er zijn een aantal kledingstukken die ik nooit tweedehands zou kopen, bijvoorbeeld ondergoed, bh’s, zwemkleding, schoenen en sportkleding (al is zo’n jaren ‘80 sportjack of een trainingsbroek van Adidas nog wel vet). Waarom ik geen tweedehands ondergoed of zwemkleding zou kopen hoef ik denk ik niet uit te leggen. Wat betreft schoenen: als ze veel gedragen zijn vormt de schoen zich naar de voet van de drager. Hierdoor zullen tweedehandsschoenen waarschijnlijk nooit echt lekker zitten, omdat ze dus helemaal vervormd zijn naar de voet van de vorige eigenaar. Wil je toch graag tweedehandsschoenen kopen? Ga dan niet naar een tweedehandswinkel, maar kijk even op Marktplaats. Hier staan veel leuke merkschoenen op die de huidige eigenaar nauwelijks gedragen heeft, bijvoorbeeld omdat de maat verkeerd was. Ook kan de verkoper daar zelf aangeven wat de conditie is van de schoenen.
9. Organiseer ook eens met vrienden een kledingruil.
Een goedkopere manier om aan kleding te komen bestaat niet. Ruim je kast dus eens goed op en kijk welke kleding je niet meer (vaak) draagt. Wie weet doe je een van je vrienden er een enorm plezier meer. Bovendien levert het je zelf ook nog wat op. Vind je het lastig om in te schatten of je een kledingstuk wel écht weg wil doen? Naast de welbekende truc van Marie Kondo (does it spark joy?), heb ik van mijn moeder ook ooit een handige tip gekregen! Wanneer je twijfelt of je een kledingstuk nog gaat dragen, bepaal dan eerst in welk seizoen je dit meestal draagt. Vraag je dan af of je de laatste keer dat het dit seizoen was dit kledingstuk (regelmatig) gedragen hebt. Heb je het toen (bijna) nooit aangehad? Dan is de kans klein dat je het de eerstvolgende keer dat dit seizoen aanbreekt wel vaak zal dragen. Met andere woorden: weg doen dus! Ook kun je natuurlijk met je vrienden afspreken dat als een van jullie iets écht graag terug wil hebben, jullie dit gewoon doen.
10. Sla er niet in door.
Klinkt een beetje gek misschien, maar àl je kleding tweedehands kopen, gaat misschien wat ver (zie bijvoorbeeld ook 8). Voel je niet gelijk schuldig als je in een reguliere winkel iets leuks ziet en dit koopt, en wees ook niet bang om voor kledingstukken die je veel draagt ((winter)jas, spijkerbroek, basic shirtjes en topjes) wél te investeren in iets nieuws. Je krijgt natuurlijk bonuspunten als het van een duurzaam merk is, maar kijk vooral wat past binnen jouw budget. Ik probeer niet teveel kleding te kopen bij fast fashion-winkels, maar ik heb een periode gehad dat ik me al schuldig voelde zodra ik er alleen al over nadacht om bij een fast fashion-winkel naar binnen te gaan. Daar werd ik niet bepaald gelukkig van. Een beetje bewustwording van het verhaal achter je kleding kan geen kwaad, maar hou het haalbaar voor jezelf en doe waar jij je goed bij voelt.