Wat te doen zonder poen

Gastredacteur 3 min 11/12/2018

De stufi is op, het loon is wat mager en de studie net betaald. De bankrekening is akelig leeg en de maag knort. Wat te doen? Gezelligheid roept en eenzaam op een kamer zitten is ook net niks. Minpuntje: leuke dingen doen kost vaak geld. Elke keer samen lunchen tikt ook behoorlijk aan, net als al die tussendoortjes tijdens het studeren. Hoe loe los je dit op?

Stap 1: Ruim op!

Afgelopen maand las ik Spark Joy van Marie Kondo en net als bij haar eerste boek ontwaakte er bij mij een vlam van opruimwoede. Mijn kledingkast moest eraan geloven, net als mijn boeken, schoenen en prullaria. In twee eerdere opruimbuien ben ik eerst met twee vriendinnen en daarna met mijn moeder op een markt op de Vismarkt gaan staan. Ik heb toen zoveel mogelijk spullen verkocht voor zo weinig mogelijk geld, waardoor ik op beide dagen ongeveer honderd euro had verdiend. Omdat het toen mooi weer was en nu niet, heb ik de spullen van de laatste opruimbui op marktplaats gezet. Ik wilde eerst geen afstand nemen van mijn boeken, maar uiteindelijk heb ik uit twee kasten toch tien exemplaren weggedaan. Ook mijn schoenencollectie is uitgedund. Schoenen waar ik nooit op loop heb ik online gezet. Hiermee heb ik de afgelopen maand meer dan honderd euro verdiend. Het is een aanrader om even goed de kasten af te gaan. Ten eerste zorgt ontspullen voor een opgeruimd gevoel en ten tweede sprokkel je wat geld bijeen.

Stap 2: Paps en mams

Mijn moeder vraagt regelmatig of ik nog Jumbo-zegels nodig heb. Het antwoord is altijd ja. Diverse supermarkten organiseren vaak spaaracties en hoewel ikzelf niet enorme bedragen tegelijk uitgeef in de supermarkt, doen mijn ouders dit wel bij hun weekboodschappen. Best handig om ze af en toe eens even lief aan te kijken. Wat ook helpt is om statiegeld apart te leggen. Het tikt niet gigantisch aan, maar langzaam zal je spaarpotje groeien. Daarnaast heeft mijn moeder een ruime voorraad aan Douwe Egberts-zegels. Handig om een heel servies bijeen te sparen.

Stap 3: Ruilen

Laatst was ik bij een vriendin thuis die enthousiast begon te vertellen over haar opgeruimde kast. Ze had wat kleding uitgezocht die ze zelf nooit meer droeg. “Hier, dit is echt een Roxanne-trui”, zei ze. En inderdaad, ik vond ‘m erg leuk. Aan het eind van de avond was ik een tas en drie truien rijker. Ruilmiddagen met vriend(inn)en zijn ideaal voor het verzamelen van nieuwe kleren. Iemand anders is er vanaf en jij bent blij met je nieuwe spullen. Zelf ruil en leen ik regelmatig met mijn zusje. Soms staat haar iets gewoon beter, dan mag ze het houden.

Stap 4: De gezelligheid opzoeken

Op zondag doe ik altijd met vrienden mee met een pubquiz in de Toeter. Deelname kost €2,50 per persoon en het is altijd ontzettend leuk. Toch tikt dit elke maand redelijk aan. Om dat te compenseren doen we regelmatig spelletjesavonden bij iemand thuis. Het drinken en eten is dan een stuk goedkoper en de lol is er niet minder om. Hetzelfde geldt voor filmavondjes of samen eten. De beleving van de bioscoop is anders dan op de bank. Maar voordelen heeft het wel: je kunt zoveel knisperen en kletsen als je wil.

Stap 5: Het huis uit

Inmiddels is je studentenkamer leeg, je thuisthuis-kamer net zo. De kasten zijn opgeruimd en alle spelletjes zijn gespeeld. Wat nu? De buitenlucht in! Toen ik nog thuis woonde was ik altijd buiten te vinden. In de buurt waren we altijd aan het voetballen of verstoppertje aan het spelen. Nu raad ik je niet aan om verstoppertje te spelen, hoewel dit best leuk kan zijn. Wel kun je de sportkleding aantrekken en wat actiefs gaan doen. Zo zijn er door de hele stad basketbalveldjes en voetbalveldjes te vinden. Daarnaast is het altijd heerlijk uitwaaien bij het Hoornse Meer.

Voor de cultuurliefhebbers is een bezoekje aan het Groninger Museum nog altijd aan te raden. Neem je studentenkaart mee, want studenten hebben gratis toegang.

Roxanne Huls

Soortgelijke artikelen